kunstgrasnet

tuinmaximaal.nl

banner_rinagro

Kunstgras-grastapijt.nl

Anti worteldoek is geweven uit zwart plastic. Het heeft als voordeel dat het wel water maar geen licht en wortelgroei doorlaat. Anti worteldoek is op een rol verkrijgbaar in verschillende breedtes.

De meest voorkomende breedte maten zijn: 105, 165, 210, 330, 420 en 525cm. Bij onvoldoende breedte laat je het anti worteldoek 10 cm overlappen. Er zijn vele toepassingen voor anti worteldoek. Onderstaand heb ik deze voor je beschreven.

Anti_worteldoek_0001

Anti worteldoek onder halfverharding:
Anti worteldoek is bij uitstek geschikt om onkruidgroei bij halfverhardingen te voorkomen. Grind, split, houtsnippers of andere half verhardingen worden vaak rechtstreeks op de aarde of het zand aangebracht waardoor het onkruid van onder af door de halfverharding heen groeit. Onkruidbestrijding zonder te grijpen naar chemische middelen wordt dan bijna onmogelijk. Hou wel rekening met een laag van minimaal 5 cm bovenop het anti worteldoek. Zo voorkom je dat het anti worteldoek omhoog komt. Persoonlijk ben ik er geen voorstander van om anti worteldoek te gebruiken onder grind. Grind is rond en zal door deze vorm over het doek blijven schuiven. Bij tuinpaden is dit meestal geen probleem maar bij een oprit zou dat betekenen dat binnen de kortste keren het anti worteldoek omhoog komt ook als de grindlaag dikker is dan 5cm.

Anti worteldoek onder bestrating:
Anti worteldoek om onkruidgroei tussen de bestrating tegen te gaan is volkomen onzinnig. Dit wordt slechts uit commercieel oogpunt aangeraden of door onvoldoende vakkennis. Onkruid wat tussen de bestrating groeit ontstaat door zaden die van boven af op de bestrating vallen en ontkiemen tussen de voegen van de stenen. Je kunt wel anti worteldoek onder het straatwerk leggen als je veel last hebt van mollen of muizen. Deze graven gangen onder uw nieuwe straatwerk en er zullen dan verzakkingen ontstaan. Door gebruik van anti worteldoek zullen de stenen waaronder de gangen zijn gegraven opgevangen worden door het doek waardoor eventuele verzakkingen minder erg zullen zijn. Ook is door het gebruik van doek onder de bestrating de drukverdeling gunstiger.

Anti_worteldoek_0002

Anti worteldoek op een talud:
Een tuin met een talud wordt vaak als een groot probleem ervaren. Vragen als "Hoe beplanten we het talud?" en "Hoe onderhouden we het talud?" zijn mij niet vreemd. Er is een vrij simpele manier om een talud te beplanten zonder dat je op die lastige schuine helling onkruid hoeft te wieden. Zorg in eerste instantie dat het talud vrij is van obstakels, onkruid en andere beplanting. Hark het talud mooi egaal en verwijder eventuele bulten en kuilen met een panschop. Rol nu het anti worteldoek uit over het talud. Je kan het anti worteldoek het beste om de 50 cm vastzetten met tentharingen. Om kosten te besparen kan je natuurlijk ook stevig ijzerdraad ombuigen tot "U" vormen die je door het anti worteldoek heen prikt ook kun je tegels her en der op het anti worteldoek leggen. Knip nu op de plaatsen waar je een plantje wil planten een rond gat in het anti worteldoek (hoe kleiner hoe beter). Vervolgens plant je de planten in de geknipte gaten in het doek. Een aangeplant talud ziet er niet alleen mooi uit, de wortelgroei van de planten geeft stevigheid aan het talud en voorkomt uitspoeling van de aarde.

Bodembedekkende beplanting geschikt voor een talud:

• Struikrozen / heesterrozen
Cotoneaster horizontalis
• Cotoneaster dammeri
Hedera
Euonymus
• Lonicera japonica

Anti worteldoek achter beschoeiing:
Als je een houten beschoeiing gaat aanleggen hou er dan rekening mee dat aarde en zand door de kieren kunnen uitspoelen wat lelijke verzakkingen tot gevolg heeft. Om dit te voorkomen kun je het beste anti worteldoek achter de beschoeiing maken. Dit kun je doen met een nietpistool of door een lat tegen de beschoeiing te schroeven waarachter je het anti worteldoek klemt.

Anti_worteldoek_0003

Anti_worteldoek_0004Anti worteldoek onder aardbeienplantjes voorkomt dat de aardbeien gaan rotten en voorkomt onkruidgroei. Rol anti worteldoek uit over de oppervlakte waar je aardbeien wil planten. Knip om de 25 cm een rond gat in het anti worteldoek. Zorg er voor dat het gat niet groter is dan noodzakelijk. Plant nu de aardbeien op de plaatsen waar je een gat geknipt hebt. Op deze manier hangen de aardbeien niet op de grond en zal je veel minder last hebben van rottende aardbeien.

 

Reacties  

 
+2 #1 Sandra de Boer 19-01-2010 00:40
Leuk idee van de aardbeienplantj es! Ik loop al jaren te tobben met stro op de grond. Ik ga dit zeker proberen.

Sandra
Citeer
 
 
-1 #2 Peter Sandbergen 17-02-2010 17:19
Duidelijke uitleg,interess ant.
Citeer
 
 
+3 #3 Bas van Beukering 17-02-2010 17:49
Wij hebben antiworteldoek gebruikt om de schelpenlaag op onze tuin te scheiden van de grond daaronder. Werkt perfect !
Citeer
 
 
+1 #4 Sonja van der Linden 17-02-2010 23:16
Precies wat ik wilde weten over het gebruik van antiworteldoek! Bedankt!
Citeer
 
 
+1 #5 Paul 18-02-2010 13:34
Als je een goede rubberflex vijverfolie gebruikt dan heb je er niets onder nodig, mits je ale scherpe delen verwijderd hebt en de bodem opgevild hebt met vulzand natuurlijk. In ieder geval is het beter dan onderdoek, kranten etc. Hierdoor zal de vijver te warm worden daar de warmte niet weg kan! Succes!
Citeer
 
 
+4 #6 Aaltje Meijer 18-02-2010 13:35
Ik had me laten vertellen dat het ook nuttig is voor onder bestrating maar dat kan ik me gelukkig besparen.
Nog wel een vraagje, ik kreeg ook het advies onder een vijver (van folie) worteldoek te leggen, is dit correct ?
Citeer
 
 
+5 #7 C v lieshout 21-02-2010 15:29
vraag als anti worteldoek in de grond spit houd het dan ook wortels van bomen tegen
(als een wand )
Citeer
 
 
+19 #8 Jean Zazou 21-02-2010 16:12
Wat is het verschil tussen anti worteldoek en gronddoek?
Citeer
 
 
+12 #9 Floris Diemel 21-02-2010 16:25
Ik heb een bestaand huis gekocht met een gedeeltelijk bestraatte achterzijde. Onder deze bestrating blijkt het te wemelen van de wortels door slecht onderhoud, deze wortels reiken tot de andere kant van het terras en groeien er ook vrolijk tussendoor. Ik heb me laten vertellen dat zo'n beetje de enige aanpak is om zo'n 30cm af te graven, opnieuw te vullen met zand en hier toch een worteldoek bovenop te leggen zodat de bestaande wortels niet meer eenvoudig naar boven komen door de bestrating. Dat is dan ook onzin?
Ben geen tuinier in hart en nieren en wil het terras dan ook zo veel mogelijk onderhoudsvrij hebben; logischerwijs moet ik de begroeiing tussen de steentjes wel bijhouden (en daarna weer met wat zand bijvullen), maar kom ik zo ook van die vervelende wortels af?
Citeer
 
 
0 #10 JerryCan 21-02-2010 20:13
Prima uitleg! Nu kan ik aan de slag
Citeer
 
 
+18 #11 J. Heck 21-02-2010 20:38
KUN JE WORTELDOEK OOK GEBRUIKEN ALS AFSCHEIDING TUSSEN EEN HOUTEN SCHUTTING EN EEN KLIMOPHAAG OP BETONGAAS, ZODAT DE KLIMOP NIET DOOR DE HOUTEN SCHUTTING KAN KOMEN.
HET IS EEN BESTAANDE AFSCHEIDING WAAR EEN TUSSENRUIMTE VAN ZÓN 10 A 15 CM ZIT. DUS JE KUNT NIET MEER GEHEEL TOT AAN DE GROND KOMEN
Citeer
 
 
+1 #12 Joris messer 21-02-2010 21:15
Dank!
Citeer
 
 
+6 #13 R Leermakers 21-02-2010 21:17
Ik overweeg worteldoek tegen een afscheiding van gaas te spannen. Aan de ene zijde groeit een liguster haag en aan mijn zijde willen we hedera planten laten groeien. Het worteldoek is dan bedoeld om de liguster achter het doek te houden. Is dat een goede toepassing van worteldoek?
Citeer
 
 
-1 #14 RE: Anti worteldoekRianne 25-02-2010 21:15
Yep dat is een prima idee welke wij reeds enkele jaren geleden ook hebben gedaan. Werkt super!
Citeer
 
 
+6 #15 RE: Anti worteldoekPetra 13-03-2010 16:48
Ik wil graag een patroon in een gazon maken van bijvoorbeeld witte klaver. Witte klaver woekert heel erg. Kan ik dit voorkomen door de wortels van de witte klaver door een anti-worteldoek te geleiden? Stel ik wil een lijn van klaver maken: Ik graaf een lange geul van ca. 30 cm diep en 20 cm breed. Hier leg ik een anti-worteldoek in, deze ligt nu in een U-vorm in de geul omdat hij langs de randen omhoog loopt tot het grondoppervlak. Dan gooi ik er aarde in waar de witte klaver goed in gedijdt en daar zaai ik de zaadjes van de klaver in. Kan ik zo bereiken dat ik een mooie strakke lijn van klaver krijg en hou omdat de wortels zich alleen binnen de geul kunnen verspreiden?
Citeer
 
 
-2 #16 Klaver in GazonOnline Tuinieren 14-03-2010 01:53
@Petra: Idee is leuk ben alleen bang dat het in de praktijk op niets zal uitdraaien. De witte Klaver gaat horizontaal en ondiep met zijn wortels en zullen snel over het doek heen kruipen. Als het niet een al te groot gazon is en je ebt de tijd om dit goed in de gaten te houden zal het misschien lukken deze binnen de perken te houden. Mocht je het proberen zijn we wel erg nieuwsgierig naar de foto's!
Citeer
 
 
-2 #17 RE: Anti worteldoekPetra 14-03-2010 09:52
Bedankt voor uw reactie! Ik ben ook bang inderdaad dat de klaver er gewoon overheen groeit.
Ik ben een studente voor de Design Academy en maak hiermee een ontwerp voor school. Ik zal het helaas dus niet echt gaan uitvoeren, want de opdracht loopt maar tot eind maart. Het uiteindelijke doel is om op een mooie manier met de klaver veldmuizen te lokken, die dan weer een gunstige leefomgeving vormen voor de torenvalk, waar we een onderkomen in de stad voor ontwerpen. Of dàt ook werkt in de praktijk is natuurlijk helemaal de vraag. Maar de opzet staat me wel aan. :)
Citeer
 
 
-1 #18 IdeaalLudo Roufs 18-05-2010 08:37
Super uitleg. Net wat ik nodig had. Ga namelijk een tuintje aanleggen voor een peuterspeelzaal en hiervoor moet het onderhoud minimaal zijn.

Bekijk ook:Verwijderd door admin wegens ongewenste reclame. Bedrijfsvermeld ingen kunnen gratis in de nieuwe bedrijven gids geplaatst worden.
Citeer
 
 
+4 #19 RE: Anti worteldoekJoost 30-05-2010 13:21
Ik zie vaker aardbeien in worteldoek geplant en heb ook gehoord dat het ook met sla zou moeten werken. Maar ik vraag mij af waarom dan niet met andere groenten b.v. tomaten.
Citeer
 
 
+1 #20 RE: Anti worteldoekConny 30-05-2010 17:47
Ja kan ook met tomaten geen probleem.
Citeer
 
 
+2 #21 WorteldoekSingh2033 21-07-2010 16:56
Ik lees en krijg veel belangstelling over de worteldoek. Mijn vraag aan deskundigen is : Is dit worteldoek ook bestand tegen ultra violette stralen (UV stralen),in de tropen met temepratuur van +/- 30 graden over 't gehele jaar door? Hoe lang kan zo'n worteldoek al dan niet volhouden? Krijg ik ook fabrieksgaranti e voor aantal tropenjaren?
Citeer
 
 
+3 #22 WorteldoekSingh2033 21-07-2010 16:58
Ik lees en krijg veel belangstelling over de worteldoek. Mijn vraag aan deskundigen is : Is dit worteldoek ook bestand tegen ultra violette stralen (UV stralen),in de tropen met temepratuur van +/- 30 graden over 't gehele jaar door? Hoe lang kan zo'n worteldoek al dan niet volhouden? Krijg ik ook fabrieksgaranti e voor aantal tropenjaren?
Citeer
 
 
+18 #23 GazonT.Rozenberg 16-10-2010 09:50
Wij hebben een gazon en overwegen daar worteldoek overheen aan te brengen en split er op aan te brengen.Mijn vraag moet ik eerst de graszoden verwijderen of kan het over het kort gemaaide gras aangelegd worden.
Citeer
 
 
+6 #24 RE: Anti worteldoekMark 21-03-2011 11:04
Kunt u mij zeggen, vanuit uw ervaring in het groenwerk, hoe antiworteldoek zich laat verwijderen na een jaar of tien? Ik wens een slootkant (25 x 4 m.) onderhoudsarm te maken. Een groot deel van het doek moet na aanbrengen, worden bedekt met aarde. Graaf ik dat ooit nog netjes uit?
Citeer
 
 
+3 #25 RE: Anti worteldoekSophie 15-07-2011 11:56
Wij hebben een tuin die nog nooit is bijgehouden. Het staat vol met doornstruiken en de bodem ligt vol met puin zoals badkamertegeltj es, glas, plastic en mogelijk asbest. Zou ik antiworteldoek eroverheen kunnen leggen en deze met een laag grond en gras kunnen bedekken?
Citeer
 
 
0 #26 Astbest/antiworteldoekTeus 15-07-2011 12:09
Sophie : als je denkt dat er astbest in de grond zit zou ik dat eerst maar laten contrleren door de gemeente want daar mag je zelf niet aankomen en kan je dat veel geld gaan kosten voor verwijdering.
Citeer
 
 
0 #27 hedraroel 12-03-2012 15:32
de buren hebben een klimop die bij ons door de schutting heen groeit, weet iemand of een zeil, gaas of een worteldoek dat weet tegen te houden?
Alvast dank voor de info
Citeer
 
 
+6 #28 worteldoekArno Arntz 28-08-2012 18:01
ik heb worteldoek gelecht en daar over heen split hoe kan het dan dat me tuin nog vol staat met onkruid elke maand haal ik een emmer vol onkruid uit de tuin ik word er gek van wat kan ik doen om er vanaf te komen
Citeer
 
 
+1 #29 RE: Anti worteldoekKatharina 19-04-2013 09:26
Ik vind worteldoek echt een geweldige solutie! Perfect!
Citeer
 
 
+2 #30 RE: Anti worteldoekDirk 29-09-2013 14:17
Ik vroeg me af of je het ook kunt gebruiken om bestaand gras en onkruid op de helling eerst te verstikken?
Citeer
 
 
+2 #31 huisTessa 29-09-2013 14:19
Arno Arntz zei:
ik heb worteldoek gelecht en daar over heen split hoe kan het dan dat me tuin nog vol staat met onkruid elke maand haal ik een emmer vol onkruid uit de tuin ik word er gek van wat kan ik doen om er vanaf te komen


Onkruid komt natuurlijk niet alleen van onder uit de grond. Het komt ook aanwaaien, je geraakt er dus nooit helemaal vanaf..
Citeer
 
 
0 #32 hrpieter 10-08-2014 19:26
geachte, bij mij in de tuin komt er opschot van schietpopulier tussen de stenen door. dan is worteldoek een uitkomst
Citeer
 
 
0 #33 Online tuinieren informatie tuinaanleg en tuinplantennhà đất yên nghĩa 27-11-2015 23:35
Howdy! I could have sworn I've visited this blog before but
after looking at a few of the posts I realized it's new to me.
Regardless, I'm certainly delighted I came across it
and I'll be book-marking it and checking back
regularly!
Citeer
 
 
0 #34 Online tuinieren informatie tuinaanleg en tuinplantenBernd 04-01-2016 18:26
Amigo, sou programador também e não gostaria de admitir, mas,
eu faria um site idêntico ao seu, mesmos recursos, usando wix,
e ainda digo mais, hoje em dia, uma camada do mercado não paga mais pela
autenticidade, e sim pela praticidade.
Citeer
 
 
0 #35 Online tuinieren informatie tuinaanleg en tuinplantenadult video 05-03-2016 13:24
Hi there, I enjoy reading all of your article.
I wanted to write a little comment to support you.

Feel free to isit my page; adult video: hot-video.sex-ru.org/.../...
Citeer
 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

gerelateerde artikelen