banner003

Container_huren

banner_rinagro

tuintools

De Hydrangea aspera is één van mijn favoriete hortensia soorten die ik als het even kan in ieder beplantingsplan opneem. Hydragea aspera wordt in het Nederlands Fluweelhortensia genoemd. De naam Fluweelhortensia dankt deze bladverliezende heester aan het feit dat het grote blad sterk behaard is. Het blad van de Hydrangea aspera is zo sterk behaard dat de bladkleur groengrijs is wat een zeer fraaie achtergrond is voor de schitterende grote bloemen die vanaf begin juli tot eind september bloeien. De grote schermbloemen zijn in het midden opvallend paars met aan de randen witte tot paarswitte steriele bloemen. De Hydrangea aspera wordt als je niet snoeit ongeveer 200cm hoog al heb ik een aantal keren een Hydrangea aspera gezien die wel tot 300cm hoog gegroeid was. Hydrangea aspera heeft geen speciale wensen voor de grondsoort al zou een kruiwagen humusrijke grond in het plantgat wel zeer gewaardeerd worden. Plant deze schitterende Fluweelhortensia op een plaats in de zon of halfschaduw.

Hydrangea_aspera_fluweelhortensia_0001 Hydrangea_aspera_fluweelhortensia_0002 Hydrangea_aspera_fluweelhortensia_0003
Hydrangea Aspera 'Macrophylla' Hydrangea Aspera 'Sargentiana' Het blad is behaard

Snoei:
Het is verstandig om ieder jaar in het vroege voorjaar één of twee takken tot op de grond weg te knippen. Zeker niet te veel en kies de lelijkste of zwakste takken. Op deze manier pas je een verjongingssnoei toe zonder dat je ziet dat de heester gesnoeid is. Indien de Hydrangea aspera al jaren lang niet gesnoeid is dan is de beste manier om de heester in vier jaar tijd te verjongen. Dit doe je door het eerste jaar een kwart van de takken tot op de grond weg te snoeien en het volgende jaar weer een kwart enz.

Populaire soorten:

Hydrangea aspera ‘Macrophylla’: De bloemen van deze Fluweelhortensia zijn lilablauw met witte steriele bloemen.

Hydrangea aspera subsp. Sargentiana: Zet deze Fluweelhortensia op een beschutte plaats. Bloemen zijn lilapaars met witte steriele bloemen.

Vermeerderen:
Hydrangea aspera laat zich over het algemeen redelijk goed vermeerderen middels afleggen.

Reacties  

 
-1 #1 Jan van der Linden 19-01-2010 19:27
goed gedetailleerd en veel soorten vermeldt. M.n. de snoeiwijze vind ik belangrijk omdat je gauw te veel weg snoeit en dan geen bloemen hebt. Mijn favoriet: Hydrangea Serrata Blue Bird.
Citeer
 
 
-1 #2 van weely 18-02-2010 11:11
Goede foto's, redelijk goede maar erg algemene tekst, alleen standplaats in zon is zeker voor sargentiana zeer onverstandig. Jammer dat er alleen gesponsorde vermeldingen zijn over kwekers, echte specialisten zijn niet vermeld
Citeer
 
 
+2 #3 RE: Hydrangea aspera (Fluweelhortensia)RE de Ruyter 28-05-2013 15:40
Mijn fluweel hortensia hangt nu gedeeltelijk slap en werd vorig jaar helemaal opgegeten door iets. Wat zou dit kunnen zijn en wat doe ik ertegen?
Met vriendelijke,
Renée
Citeer
 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

gerelateerde artikelen

Steun Onlinetuinieren.nl

Wordt ook vrienden van onlinetuinieren door een klein bedrag te doneren.

Bedrag:   EUR

Nieuwsbrief

Meld je aan en maak kan op een
BBQ t.w.v. 322,- euro!
BBQ_aktie002_blauw
Voornaam *
Achternaam
Email-adres *

* Verplichte velden

Laatste reacties

RSS