Tuinplanten - beplanting

Tuinplanten maken de tuin pas echt tot een paradijs. Gelukkig begint de trend van volledig dicht bestrate tuinen wat af te nemen en ziet men in dat tuinplanten de sfeer bepalen. Er zijn echter zo veel verschillende soorten tuinplanten dat de meeste mensen zich geen raad weten welke planten er geschikt zijn voor in hun tuin. Het is dan ook niet verstandig zonder voorbereiding naar een tuincentrum te gaan. Het kleine plantje bij het tuincentrum zou namelijk wel eens kunnen uitgroeien tot een grote struik. In onze tuinplanten database staan honderden tuinplanten inclusief foto,s en een complete beschrijving van de juiste grondsoort tot de bloeitijd. Ook hebben wij van iedere plant snoeitips en wat heel handig is met welke plant je kan combineren.

 • Bamboe en (sier) Grassen   ( 5 Articles )
  Bamboe_siergrassenAls ik een groep planten zou moeten noemen die de afgelopen jaren sterk in populariteit zijn toegenomen dan is het wel de groep van de Bamboe en Siergrassen. Meer en meer worden tuinen aangelegd waar Bamboe en Siergrassen in verwerkt worden. Met Bamboe is men, veroorzaakt door de woekerende soorten, vaak nog wat huiverig maar de echte tuinliefhebber heeft hier de oplossing al voor gevonden of weet dat er ook niet woekerende Bamboe soorten te verkrijgen zijn. Siergrassen zijn er in vele kleuren en maten te verkrijgen en worden als solitair of in grote groepen aangeplant.
 • Bomen   ( 8 Articles )
  BomenEen boom in de tuin kan een ware aanvulling zijn die door bladvorm, bladkleur, groeiwijze of bloeiwijze de juiste sfeer bij de tuin weet te versterken of zelfs weet aan te geven. Maar een boom kan ook een ware sta in de weg zijn die zonlicht ontneemt, bestrating omhoog drukt of de fundering verwoest. Goed om te weten is dat bij de wet geregeld is dat, indien u een nieuwe boom gaat aanplanten, deze minimaal 200cm van de erf grenzen geplant dient te worden. Denk alvorens je een boom gaat planten goed na over de standplaats en verdiep je in de boom zodat je niet voor onaangename verassingen komt te staan.

  Voor een juiste verhouding onthoud dan dat een boom nooit hoger mag zijn dan dat de tuin diep is.

 • Coniferen   ( 1 Article )

  ConiferenConiferen hebben bij vele een beetje een imago probleem. Dit is ontstaan toen er in de jaren 60 en 70 massaal Coniferen werden aangeplant in vaak te kleine tuinen of door te weinig kennis van het onderhoud van Coniferen. In de jaren 90 waren de eerste klanken te horen dat Coniferen te groot werden en van binnen bruin werden. Helaas zijn deze problemen veelal niet de oorzaak van de Coniferen maar te wijten aan het uitblijven van de noodzakelijke snoeibeurten. Gelukkig neemt de tuin de laatste jaren een steeds belangrijkere rol in en verdiept men zich goed in de plantkeuze waardoor langzaam maar zeker de Conifeer weer gewaardeerd wordt. Gelukkig maar de Conifeer is namelijk een belangrijke en zeer veelzijdige plantgroep die ik persoonlijk niet graag zou willen missen. De immer groene Conifeer is te verkrijgen in een grote diversiteit aan kleuren, vormen en hoogtes. Voor meer informatie over Coniferen verwijzen wij u graag naar de website van Coniferenwinkel.nl.

 • Giftige - schadelijke planten   ( 3 Articles )
  Giftige_plantenGelukkig leveren de meeste plantsoorten geen problemen op in de tuin. Sterker nog er zijn verreweg meer plantsoorten te noemen die bijzonder nuttige eigenschappen hebben dan planten die problemen opleveren. Toch is het, alvorens je een tuin gaat beplanten of een nieuwe woning met tuin betrekt, verstandig je goed te verdiepen in de planten. Zeker indien er kinderen of huisdieren in het spel zijn. Voor je het weet heb je te maken met een bijzonder giftige plant.
 • Heesters   ( 73 Articles )
  HeestersHeesters die ook wel sierstruiken genoemd worden is een zeer grote plantgroep. Er zijn heesters die bladverliezend zijn en soorten die het blad in de winter behouden. Je kan heesters aanplanten voor een specifieke bladkleur of vorm maar ook voor de bloemen. In de grote groep heesters is er voor iedere periode van het jaar wel een heester te vinden die bloeit. Maar sommige heesters bieden nog meer, zo zijn er heesters die door hun stekels inbraakwerend zijn of heesters met heerlijk geurende bloemen.
 • Klim en Leiplanten   ( 6 Articles )
  KlimplantenKlimplanten zijn planten die zonder hulp van de mens omhoog kunnen klimmen. Ze zetten zichzelf vast met hechtwortels of slingeren zich een weg naar de top. Leiplanten hebben enige hulp nodig om diezelfde top te kunnen bereiken. Het effect van een lei of klimplant is echter hetzelfde. We gebruiken klim of leiplanten om een kale muur of saaie hoek op te vrolijken of plaatsen bewust pergola’s of pilaren om deze bijzondere plantgroep tegenaan te laten klimmen. Je hebt klim of leiplanten die je aanplant vanwege bladkleur of bladvorm maar de meeste klim en leiplanten worden aangeplant vanwege de bloemen. Klim en leiplanten nemen erg weinig ruimte in beslag waardoor het een zeer geliefde plantgroep is voor de kleine tuinbezitter.
 • Kuipplanten   ( 1 Article )

  KuipplantenKuipplanten

   

   

 • Onkruid   ( 6 Articles )
  OnkruidJe kan de onkruiden die in Nederland en Vlamingen groeien verdelen in zaadonkruiden en wortelonkruiden. Zaadonkruiden zijn over het algemeen wat makkelijker te bestrijden dan de wortelonkruiden. De manier van het bestrijden verschilt tussen deze twee groepen en ook de plaats waar de onkruiden groeien bepaald in grote mate de manier van bestrijding.
 • Pompoenen   ( 9 Articles )
  PompoenenOnderstaande de artikelen die gaan over pompoenen en kalebassen. Deze bijzondere planten zijn zo veelzijdig dat ik er een extra rubriek voor heb aangemaakt. De artikelen gaan over de pompoen zelf, het bestuiven en recepten. Lenie Elshout heeft de artikelen geschreven en de foto's gemaakt. Indien u specifieke vragen heeft over pompoenen kunt u deze stellen in het forum op de website van Lenie.
 • Paddenstoelen, schimmels en zwammen   ( 3 Articles )
  PaddestoelenSchimmels of zwammen vormen één van de zes plantenrijken in de biologische taxonomie en vormen een zeer diverse groep organismen. Schimmels zijn zeer nuttig, zo zijn er verschillende die bij uitstek geschikt zijn voor het opruimen van plantaardig materiaal en er zijn er die in symbiose met planten leven. In Nederland groeien ongeveer 3500 soorten paddenstoelen waarvan er maar liefst 800 in symbiose met bomen leven. Maar pas wel op voor deze soms aantrekkelijk uitziende paddenstoelen er zijn er genoeg die bijzonder giftig zijn. Buiten de giftige paddenstoelen zijn er ook genoeg die eetbaar zijn.
 • Vaste planten   ( 48 Articles )
  Vaste_plantenDe meeste vaste planten zullen in de winter bovengronds afsterven om vervolgens in het vroege voorjaar weer met nieuw fris blad uit te lopen. De zeer omvangrijke groep vaste planten bestaat uit planten die gewaardeerd worden om hun bladkleur, bladvorm, bloemen, geur of afmetingen. Voor wie het gehele jaar bloemen in de tuin wil hebben zou dit met vaste planten gerealiseerd kunnen krijgen.
 • Waterplanten en zuurstofplanten   ( 2 Articles )
  WaterplantenIn onderstaande rubriek behandelen we de meest voorkomende zuurstofplanten voor in de vijver. Zuurstofplanten zijn onmisbaar in een natuurlijke vijver en zorgen niet alleen door de toevoeging van zuurstof aan het water voor een heldere vijver maar hebben soms zelfs een “geheim wapen? tegen algen en wieren. Om te begrijpen welke, en hoeveel zuurstofplanten je nodig hebt in de vijver raad ik aan alvorens over te gaan tot de aankoop van zuurstofplanten eerst het artikel zuurstofplanten en het artikel opstarten vijver te lezen.
 • Diversen   ( 2 Articles )