Tuinideeën & Tips

Met gebruik van plantenbakken kun je gemakkelijk je tuin, terras of balkon opfleuren. Het is niet alleen belangrijk om goed na te denken over de planten of bloemen die je gebruikt, maar ook om aandacht te besteden aan de basis: de plantenbak zelf, de plek en de verzorging. Dit zorgt namelijk voor een langdurig mooi resultaat. Hieronder vind je 5 aandachtspunten voor het gebruik van plantenbakken in een buitenruimte.

1. Materiaal van de plantenbak
Zorg ervoor dat je een plantenbak kiest die goed bestand is tegen alle weersomstandigheden. Houten plantenbakken zijn erg mooi, maar moeten wel behandeld worden om te voorkomen dat het materiaal gaat rotten. Plantenbakken van terracotta zijn super sfeervol, maar niet goed bestand tegen extreme kou. Bakken van kunststof, aluminium en cortenstaal zijn daarentegen erg sterk en hebben van nature een lange levensduur. Houd er ook rekening mee dat zware materialen lekker stabiel staan, maar ook lastiger te verplaatsen zijn. Lichte materialen zijn flexibeler in gebruik, maar daarmee ook gevoeliger voor windvlagen. Kortom: denk goed na over wat het beste past bij jouw situatie. Op de website van Plesanto kun je gemakkelijk filteren op materiaal en direct het aanbod bekijken dat voldoet aan jouw wensen.

2. Afwatering
Een van de belangrijkste aspecten van een plantenbak voor buiten is de afwatering. Zorg ervoor dat de plantenbak drainagegaten heeft om overtollig water af te voeren. Ophoping van water kan namelijk wortelrot veroorzaken. Wil je voorkomen dat er water met aarde over je terras of balkon stroomt? Zet dan een schotel of speciale lekbak onder de plantenbak om het water op te vangen.

3. Locatie en licht
Verschillende planten hebben verschillende hoeveelheden licht nodig. Sommige planten gedijen in de volle zon, terwijl anderen het fijner vinden in de schaduw. Let dus goed op de plek waar je de plantenbak neerzet en pas het soort bloemen of planten hier op aan. Als je de bak op een winderige plaats wil zetten, moet je kiezen voor een stevig model en een wat zwaarder materiaal zodat het niet snel omwaait.

4. Bodem en voeding
Maak altijd gebruik van hoogwaardige potgrond die geschikt is voor de planten of bloemen die je wilt gebruiken. Normale tuinaarde kan te zwaar zijn en problemen met de afwatering veroorzaken. Omdat voedingsstoffen sneller uitgeput raken in een pot, is het daarnaast verstandig om regelmatig vloeibare meststoffen toe te voegen.

5. Seizoensgebonden verzorging
Sommige planten hebben extra bescherming nodig tijdens de koude wintermaanden. Wikkel er een vliesdoek omheen of verplaats de hele bak naar een beschutte, warmere plek. In de zomer moet je erop letten dat de potgrond niet te snel uitdroogt. Geef extra water, maar laat de planten niet verdrinken.

Met deze tips ben je goed op weg om het meeste uit je buitenplantenbakken te halen!