Aanleg gazon

Een gezonde groene grasmat, liefst groener dan het gras van de buren, is de droom van menig tuinbezitter. Op zich is dit vrij makkelijk te realiseren mits je je van aanleg tot onderhoud aan de regels houdt.

Keuzes
De aanleg van een gazon begint met het maken van een keuze tussen graszoden of graszaad. De grondbewerking voor een gazon met graszoden en een ingezaaid gazon zijn gelijk. Een niet onbelangrijk verschil is de prijs. Een gazon inzaaien is goedkoper dan een gazon van graszoden. Maar er is meer. Een groot voordeel van een gazon gemaakt van graszoden is dat het gazon al na 4 weken beloopbaar is tegen een paar maanden, sterk afhankelijk van het weer, voor graszaad.

Grondbewerking gazon
Bij de grondbewerking gaan de meeste mensen al in de fout. Dit is vooral de oorzaak van alle, ik neem aan goedbedoelde, verkeerde adviezen die ik maar al te vaak lees en hoor. Er is namelijk maar één goede manier om te weten te komen waar je bij de grondbewerking rekening mee moet houden en dat is een gedegen bodemonderzoek. Een bodemonderzoek is de sleutel tot succes en is voordeliger dan je zal verwachten. Nadat je de grond hebt laten analyseren kan je van start gaan met de bewerking van de grond.

Denk eens na over een sproeisysteem nu deze nog makkelijk aan te leggen is.

Stap 1 controleer de tuin op eventuele storende grondlagen.
Stap 2 Indien het om het opnieuw aanleggen van een gazon gaat spit de oude graszoden dan niet onder. Ik ben hier zeer op tegen daar de “oude”? graszoden gaan verteren waardoor er na verloop van tijd ernstige verzakkingen kunnen optreden. Het beste is dus om de “oude”? graszoden af te steken (of een zodensnijder huren) en af te voeren. Onderschat dit beslist niet.
Stap 3 Spit de grond nu één of twee steken om.
Stap 4 Hark de grond nu met een stevige hark aan.
Stap 5 Nu dient de grond aangedrukt te worden. De beste manier is aanlopen. Aanlopen doe je door met kleine stapjes over de omgespitte grond te lopen. Zorg ervoor dat je de grond goed platdrukt maar probeer dit niet te bereiken door te gaan stampen. Bind ook beslist geen plankjes of andere flauwekul onder je schoenen, deze zorgen er alleen maar voor dat het draagvlak groter wordt en de grond minder goed wordt aangedrukt.
Stap 6 Hark wederom de grond aan maar nu met een fijnere hark. Ik gebruik hiervoor, hoe stom het ook klinkt, een hooihark. Doordat een hooihark breed is kan ik de grond mooi egaal aanharken.
Stap 7 Breng nu een laagje grond gelijkmatig aan van ongeveer 3 tot 5 cm. Welke grond je dient te gebruiken is afhankelijk van het bodemonderzoek. Normaal gesproken volstaat compost.
Stap 8 Herhaal nu stap 5 grondbewerking en sla deze belangrijke stap niet over omdat je van mening bent dat het nu al goed is!
Stap 9 Hark de grond wederom met een hooihark mooi egaal aan.