Heesters

De Abelia die in Nederland en België niet erg vaak voorkomt wordt in Engeland Glossy Abelia genoemd. De Naam Glossy Abelia heeft deze laagblijvende sierheester zeker te danken aan het glimmende blad. Geef de Abelia een plaats in de zon tot halfschaduw en je zal vanaf juli tot en met september beloond worden met witte trechtervormige bloemen met een roze gloed. De bloemen van de Abelia zijn niet alleen erg mooi en bloeien in een mooie tijd van het jaar ze ruiken ook nog eens erg lekker. Dit is ongetwijfeld de reden dat de plant vaak in bloembakken op het terras aangeplant worden. Voor wie eens wat anders wil plant de Abelia aan als haag. Het is weer eens wat anders dan buxus!

Meest verkochte soorten

Abelia grandiflora: Half wintergroene breed uitgroeiende sierheester. Bij erg lage temperaturen zal het blad verkleuren naar een donkere koperkleur. De jonge twijgen zijn roodbruin met een lichte donslaag.

Abelia grandiflora ‘Francis Mason’: Abelia met zeer lichtgroen blad tot geel voor een beschutte standplaats. De maximale hoogte is ongeveer 100cm. Van juli tot en met september bloeit deze mooie soort met lichtroze bloemen.
 
Abelia grandiflora ‘Gold spot’: Abelia met zeer lichtgroen blad tot geel voor een beschutte standplaats. De maximale hoogte is ongeveer 100cm. Van juli tot en met september bloeit deze mooie soort met lichtroze bloemen.

Abelia grandiflora ‘Hopleys’: Bontbladige zomerbloeiende sierheester van ongeveer 150 cm hoog. Vraagt om een goed beschutte standplaats. Bloeit met bleekroze bloemen vanaf juli tot en met september.

Abelia ‘Conti’: Wintergroene bontbladige soort die ongeveer 125 cm hoog wordt en vanaf juli tot en met augustus bloeit met bleekroze klokvormige bloemen.

Abelia ‘Compacta’: Ideaal voor op de voorgrond in de border en kleine tuin. Deze Abelia heeft een opgaande groeiwijze en wordt niet hoger dan 90 cm. Helderwitte bloemen die vanaf juli tot en met augustus bloeien.

Abelia ‘Edward Goucher’: Bij zachte winters wintergroen anders half wintergroene breed uitgroeiende struik van ongeveer 100 cm hoog. Het blad is glimmend en eivormig met een lengte van ongeveer 4cm. Het jonge blad en herfstkleur is bronskleurig. Bloeit met vrij roze bloemen aan korte stelen tot ver in de herfst.

Abelia spathulata: Kan in het gunstigste geval wel 175 cm hoog worden. Bladverliezende heester met heldergroen getand blad. De crème witte bloemen staan in trosjes en bloeien vanaf mei tot en met juni.

Abelia chinensis: Nederlandse naam is Chinese Abelia. Vraagt om een goed beschutte standplaats. Deze sierheester kan wel 150 cm hoog worden en bloeit met helderwitte bloemen vanaf augustus tot en met oktober.

Abelia engleriana: Breed uitgroeiende Abelia van 150cm hoog. Bloeit met crème witte bloemen vanaf juni tot en met augustus. Goed beschutte plaats geven deze Abelia is matig winterhard.
 
Abelia floribunda: Matig winterharde felroze bloeiende Abelia vanaf juni tot en met augustus. In Nederland bereikt deze breed uitgroeiende Abelia een hoogte van ongeveer 125 tot 150cm.

Snoei
Abelia snoei je in het voorjaar (maart) als er weer groei zichtbaar is. De verdroogde of iets ingevroren takuiteinden kan je dan wegknippen. Verdere snoei is niet nodig al is het verstandig om ieder jaar verjongingsnoei toe te passen. Je knipt dan, afhankelijk van de grote van de struik, één tot vijf takken tot aan de basis weg.Houd er rekening mee dat Abelia op meerjarig hout bloeit.

Vermeerderen
Abelia kan je vermeerderen door te stekken maar makkelijker is het om de plant te vermeerderen middels afleggen.

Combineren met: 
Euonimus fortunei (Kardinaalshoed)
Geranium
Aster (Herfstaster)