Bomen

De Acer platanoides ‘Globosum’ die zowel Kogelesdoorn als Bolesdoorn genoemd wordt is een ideale vormboom. Waar je de meeste bolvormen met regelmaat moet snoeien om een mooie bolvorm te verkrijgen of behouden is dit bij de Bolesdoorn absoluut niet nodig. De Bolesdoorn groeit van nature met een bolvormige kroon. Je zou dus zeggen dat de Acer platanoides ‘Globosum’ de meest aangeplante bolboom van Nederland en België zou zijn maar dit is vreemd genoeg niet het geval, of zou het de hogere prijsklasse zijn. De Robinia en Catalpa worden veel vaker aangetroffen terwijl hier de snoeischaar ieder jaar flink moet worden ingezet. Voor wie op zoek is naar een boom met bolvormige kruin op stam en niet veel kaas heeft gegeten van het snoeien is deze boom een absolute aanrader.

Wie de Acer platanoides ‘Globosum’ wel veel gebruikt zijn de gemeente. Met grote regelmaat zie je de Bolesdoorn aangeplant in parken, straten en pleinen. Niet gek als je bedenkt dat snoeien een zeer grote kostenpost is. De wat hogere investering zal al gauw terugverdient worden. De Acer platanoides ‘Globosum’ heeft een zeer dicht bladerdek met het o zo kenmerkende handvormige blad van een Acer en loopt met een lichte bruinrode kleur uit. Naarmate het seizoen vordert kleurt het blad naar diepgroen om er in de herfst weer vanaf te vallen. Wie een blad van de Acer platanoides ‘Globosum’ afbreekt zal zien dat er uit de wond wit melksap komt.

Let bij de aanschaf van de Bolesdoorn wel goed op waar de kroon van de boom begint. Ondanks dat de hoogte tot wel 5 à 6 meter hoog kan zijn ben ik regelmatig Bolesdoorns tegengekomen waar de kroon van de boom op slechts 175 à 200 cm begint wat natuurlijk niet handig is als je onder de boom door moet lopen. De Bolesdoorn prefereert een standplaats met rondom veel licht en ruimte om de flinke bol te ontwikkelen en groeit het liefst op een luchtige humusrijke grond.

Snoeien
De snoeischaar mag je wat mij betreft bij de Acer platanoides ‘Globosum’ wel in de kast laten liggen. Snoeien is niet alleen niet nodig de Bolesdoorn zal er ook niet mooier en beter op worden. Alleen als je de hoogte waarop de kroon begint wilt verhogen kan je overwegen om te gaan snoeien. De beste manier is dan om de onderste takken van de Bolesdoorn tot aan de stam weg te zagen.