Tuinideeën & Tips

Achtertuinen zijn bedoeld als plek om je even terug te trekken met familie of vrienden. Ze zijn ook dé plek waar je naartoe kunt als je wil ontspannen. Dit zijn vijf tips om een achtertuin te creëren waarin je optimaal kunt ontspannen.

Zorg voor overzicht en ruimte
Als er spullen in de tuin rondslingeren, ruim deze dan op in een opbergmeubel of berghok. Snoei overgroeide bomen en heggen, verplaats speeltoestellen geef ze weg als je kinderen er te oud voor zijn. Repareer kapotte meubels en accessoires of recycle ze. Zo creëer je overzicht en ruimte. Vervolgens kun je kijken welke elementen je tuin nodig heeft om er een ontspannende oase van te maken.

Comfortabele zitplaatsen
Als de zitplaatsen comfortabel zijn, zal je eerder de neiging hebben om achterover te leunen en te ontspannen. Comfortabele zitplaatsen creëer je met loungestoelen, ligstoelen, chaise lounges of andere tuinmeubelen voor weinig geld waarop je je heerlijk kunt uitstrekken.

Relaxte atmosfeer met planten
Met zorgvuldig geselecteerde planten kun je een relaxte atmosfeer creëren. Je kunt op deze manier je tuin zelfs omtoveren tot je favoriete vakantiebestemming. De sleutel is om planten te kiezen die zich goed aanpassen aan jouw woonomgeving. Meng inheemse planten met uitheemse bomen, struiken en vaste planten die bestand zijn tegen het Nederlandse klimaat.

Patio of balkon
Als je tuin voornamelijk uit tegels bestaat of als je een balkon hebt, kies dan voor hoge planten in potten, vrolijke terrasplanten of makkelijke kamerplanten die je mee naar buiten kunt nemen.

Maak een patio of terras meer uitnodigend
Maak van je achtertuin een ruimte die je uitnodigt om de woonkamer te verruilen door een met planten gevulde privéoase. Maak van je terras een plek waar je graag tijd doorbrengt om ontspannende activiteiten te doen. Voeg kussens, dekens, bloemen en lantaarns toe om de ruimte gezellig te maken.

Haagplanten als scheiding tussen tuinen
Alhoewel schuttingen een goede manier zijn om een scheiding te maken tussen de tuinen van buren, worden we er toch altijd wat triest van als we ze zien. Niet per se omdat ze lelijk zijn, maar wel omdat schuttingen nu niet bepaald de meest milieuvriendelijke optie zijn op dit gebied. Houten schuttingen zijn tot daar aan toe, maar aluminium en composiet schuttingen zijn te artificieel. Waarom kies je niet voor een natuurlijke grens met haagplanten? Dit is natuurlijker en beter voor het milieu. Bovendien ziet het er geweldig uit.