Aanleg bestrating


Aftrillen (sier) bestrating
Alvorens je begint met het bestraten moet je het zandbed / fundering aftrillen ook wel verdichten genoemd. Dit doen we met een trilplaat. Een trilplaat is een kostbaar stuk gereedschap wat gelukkig bij bouwmarkten en verhuurbedrijven voor een klein bedrag te huur is. Trilplaten zijn er in vele soorten en maten. Voor een klein tuinpad die niet zwaar belast wordt is een lichte op benzine aangedreven trilplaat al voldoende. Ga je echter een oprit bestraten dan zal je al gauw een zware diesel trilplaat nodig hebben. Een verhuurbedrijf kan je de juiste trilplaat adviseren.

  • Het zandbed dient voordat je gaat trillen zo vlak mogelijk te zijn.
  • Het zandbed dient niet te nat te zijn. Indien het zandbed te nat is zal je het water naar boven trillen waardoor de trilplaat vast komt te zitten.
  • Ga twee keer met de trilplaat over het zandbed heen. Liefst in tegenover gestelde richting.
  • Gebruik voor uw gezondheid altijd! handschoenen en oordoppen.

Nadat je het zandbed hebt getrild kan je beginnen met straten. Indien je klinkers hebt bestraat adviseer ik om de trilplaat ook als het straatwerk klaar is nogmaals te trillen. Let op indien je over de bestrating trilt dient de bestrating geheel schoon geveegd te zijn. Indien er een steentje op het straatwerk ligt waar je met je trilplaat overeen gaat zal er een kuil in het straatwerk ontstaan. Indien je een tegelbestrating hebt gelegd kan je in sommige gevallen ook de tegels aftrillen (informeer dit eerst bij de leverancier van de bestrating). Om tegels af te trillen kan je een speciale rubber mat krijgen die je onder de trilplaat bevestigd zodat er geen krassen op de tegels ontstaan.

Indien je een diepe sleuf hebt gegraven door het zandbed voor bijvoorbeeld grondkabel of riolering dan is het verstandig om een sleuvenstamper te huren. Een sleuvenstamper zoals op de foto links is eigenlijk een gewone trilplaat maar dan met een zeer kleine smalle plaat waardoor deze in de gegraven geul past. Hierdoor zal de gegraven geul optimaal verdicht worden.