Vaste planten

Alchemilla mollis één van de meest mooie en makkelijke vaste planten die we kennen. Alchemilla is typisch een plant die in vrijwel iedere tuin die ik aanleg wel een plekje krijgt. Niet alleen omdat het een zeer aantrekkelijke plant is om te zien maar ook omdat deze vaste plant het vrijwel op iedere grondsoort en standplaats goed doet. Vrouwenmantel vraagt enkel om een licht vochtige grond. Alchemilla mollis bloeit van half mei tot half juni met geelgroene bloemen. Het blad alleen al is erg mooi in de border vandaar dat deze ook vaak in boeketten te vinden zijn. Alchemilla mollis plant je het liefst in grote groepen aan. Ook is het mooi om vrouwenmantel aan te planten als een soort heggetje.

Tweede bloei
Alchemilla kan je net zoals bijvoorbeeld Ridderspoor, Lupine en Fijnstraalaster direct na de bloei sterk terugsnoeien om een tweede bloei te stimuleren. Ga rigoureus te werk. Knip de gehele plant direct na de bloei tot één à twee cm boven de grond af. Ook het blad kan je gerust afknippen. Door dit te doen zal de plant zeer snel nieuw fris blad zetten en in de nazomer weer een tweede bloei doormaken. Voor meer info kun je het filmpje bekijken.

Regendruppels
In ons toch vaak natte klimaat is er nog iets wat de Vrouwenmantel aantrekkelijk maakt. Regendruppels en dauw op het blad geven de Alchemilla een extra charme. Dunne haartjes op het blad zorgen ervoor dat druppels haast kogelrond op het blad lijken te zweven.

Vermeerderen
Alchemilla mollis laat zich makkelijk vermeerderen door scheuren in het najaar.

Combineren met

  • Bergenia (Schoenlappersplant)
  • Iris Pumila (Lis)
  • Brunnera Macrophylla (Kaukasische vergeet-mij-niet)
Latijnse naam: Alchemilla MollisStandplaats licht: Zon/halfschaduw
Nederlandse naam: VrouwenmantelStandplaats vocht: Normaal tot vochtig
Plantgroep: Vaste plantenGrondsoort: Geen voorkeur/humusrijk
Bloemkleur: GroengeelWintergroen: Nee
Bloei: Mei/juniWinterhard: Ja
Planthoogte: 40cmAantal per M²: 7 tot 9