Heesters

De van oorsprong uit Chili en Argentinië afkomstige Azara microphylla is een zeer onbekende winterbloeiende sierheester in Nederland en België. Azara microphylla behoud in de winter zijn kleine glimmende ovale blad wat voorzien is van een paar kleine tanden. Nagenoeg ieder blad gaat gepaard met een kleiner ronder blad wat je niet vaak ziet. In de bladoksels zullen in de winter kleine gele bloemen bloeien die een heerlijke vanille geur verspreiden. De vanille geur, die door andere als chocolade geur wordt omschreven, is vanaf een afstand van ongeveer 10 meter van de heester te ruiken. De vruchten zijn bruin van kleur en eetbaar maar volgens vele niet erg lekker. In ons land zal de Azara microphylla slechts een hoogte bereiken van 400cm wat een kwart is van de hoogte waar de plant inheems is. Azara microphylla staat liefst in de schaduw op een lichtzure goed gedraineerde grond.

Azara microphylla is wel wat vorstgevoelig. Zeker de sierheester de eerste drie jaar beschermen bij temperaturen lager dan -10°C. Als de plant wat ouder is dan kan deze temperaturen verdragen tot -15°C.

Snoeien
Azara microphylla is in ons land een langzame groeier waar je rekening mee moet houden tijdens de snoei. Snoeien doe je het liefst na de bloei in april door een voorzichtige verjongingssnoei toe te passen.

Vermeerderen
Azara microphylla laat zich vermeerderen middels afleggen. Leg de plant zo vroeg mogelijk in het jaar, maar na de vorst af. Op deze manier heeft de plant voldoende wortels gezet voor de volgende winter. Vermeerderen is trouwens soms sneller dan een kweker de in Nederland zeldzame plant kan leveren.

Combineren met
Camelia
Corylopsis (Schijnhazelaar)
Daphne
Eleagnus (Olijfwilg)
Fatsia
Primula (Sleutelbloem)
Pulmonaria (Longkruid)