Heesters

Berberis met als Nederlandse naam Zuurbes bestaat uit een groot aantal soorten met grote verschillen. Ze zijn er met groen of rood blad, met rode of blauwe bessen, wintergroen of bladverliezend. Kortom ik heb onder aan deze pagina de meest bekende soorten voor u op een rij gezet. Wat je wel van alle Berberissen kan stellen is dat ze uitgerust zijn met lelijk prikkende doornen. Weliswaar de één meer als de ander maar het is een overeenkomst. De doornen van de Berberis prikken zo erg dat de sierheester regelmatig aangeplant wordt om ongenode gasten te weren. Wees dus gewaarschuwd als je de Berberis snoeit! Gooi de afgeknipte takken van de Berberis niet op de composthoop. De takken, en dus ook de doornen, verteren maar erg moeilijk. Berberis is een zeer makkelijke heester die vrijwel op iedere grondsoort zal gedijen. Ook de standplaats is voor de Berberis van ondergeschikt belang. Zo groeit de Berberis net zo makkelijk in de zon als in de schaduw.

Snoei
Berberis die als haag aangeplant is moet 2 keer per jaar gesnoeid worden na de groei in juni en september door middel van knippen. Voor Berberis die aangeplant is als solitair kan je in de wintermaanden verjongingsnoei toepassen en schurende of doorgeschoten takken wegsnoeien.

Vermeerderen
Berberis laat zich prima vermeerderen middels stekken of afleggen.

Roodbladige Berberis combineren met
Stachys (Ezelsoren)
Festuca glauca
Lavandula (Lavendel)

Groenbladige Berberis combineren met
Geum
Paeonia

Groenblijvende Berberis
Berberis frikartii ‘Amstelveen’: Middelgrote (100cm) wintergroene zuurbes met donkergroen blad. Deze compacte plant is uitstekend geschikt voor groepsbeplanting. Plant 3 stuks per M². De gele bloemen bloeien in mei. Zeer winterharde Zuurbes.
 
Berberis frikartii ‘Telstar’: Middelgrote (120cm) wintergroene zuurbes met donkergroen smal blad. Deze compacte plant is uitstekend geschikt voor groepsbeplanting. Plant 3 stuks per M². De gele bloemen bloeien in mei. Zeer winterharde Zuurbes.

Berberis hybrido-gagnepainii ‘Chenaultii’: Wintergroene 150 cm hoog wordende zuurbes met dofgroen blad. Breed uitgroeiend en zeer geschikt voor groepsbeplanting. Plant 3 stuks per M².

Berberis julianae: Grote zuurbes voor solitaire aanplant. De hoogte is ongeveer 200cm en het blad is groot en glimmend. Ook de doornen zijn erg lang en kunnen lelijk prikken. Deze berberis bloeit rijkelijk met gele bloemen in mei waarna zich blauwe bessen vormen. Wintergroen

Berberis linearifolia ‘Orange King’: één van de weinigen die licht vorstgevoelig is. Deze 125 cm hoog wordende Zuurbes bloeit met oranje bloemen en heeft smal blad. Wintergroen

Berberis lologensis ‘Apricot Queen’: Erg mooie 125cm hoog wordende wintergroene Zuurbes die vanaf mei tot en met juni bloeit met oranjegele bloemen. Het blad is donkergroen en glimmend waardoor de bloemen nog mooeir uitkomen. Deze sierheester wordt ongeveer 70 cm breed en behoeft niet gesnoeid te worden.

Berberis verruculosa: Breed groeiende wintergroene Zuurbes die tot 100 cm hoog wordt. Gele bloemen in mei en later purperrode bessen. Geschikt voor vakbeplanting en eventueel laag heggetje.

Bladverliezende Berberis
Berberis koreana: 150 cm hoog wordende Zuurbes met een schitterende rode herfstkleur. De sierheester is als solitair aan te planten en heeft opvallend groot blad voor een Berberis. De bloemkleur is geel en de struik draagt blauwe bessen.


Geschikt voor Hagen
Berberis buxifolia ‘Nana’: Deze kleine wintergroene zuurbes wordt niet veel hoger dan 50 cm en is de uitstekende vervanger voor wie is uitgekeken op buxus haagjes of bollen. De bloei is net als zijn hoogte weinig spectaculair te noemen. Het blad is groen met een wat blauwige gloed waar de gele bloemen in het voorjaar mooi bij afsteken. De bessen zijn rood van kleur. Ideale plant voor wie weinig onderhoud wil daar de plant niet gesnoeid behoeft te worden.

Berberis candidula: Zeer winterharde 50cm hoog wordende zuurbes. Bloeit vanaf april tot en met mei met gele bloemen en heeft glimmend groen blad.
Berberis media ‘Red Jewel’: Spectaculaire bladkleur in het voorjaar. Deze zuurbes loopt met bruinrood blad uit wat later groen kleurt. De Zuurbes heeft maar weinig doornen. De hoogte is ongeveer 100 cm. half wintergroen.

Berberis thunbergii: Bekende Japanse zuurbes met een maximale hoogte van ongeveer 150 cm. Deze bladverliezende heester bloeit in mei met lichtgele bloemen en heeft frisgroen blad wat in de herfst schitterend verkleurd. Voor aanplant als haag plant je 4 tot 5 stuks per M¹.

Berberis thunbergii ‘Atropurpurea’: Zeer veel aangeplante Japanse zuurbes met bruinrood blad. De maximale hoogte bedraagt ongeveer 150cm. De lichtgele bloemen steken mooi af tegen het blad. Voor aanplant als haag plant je 4 tot 5 stuks per M¹.

Berberis thunbergii ‘Atropurpurea Nana’: Heel apart om als klein bossig heggetje aan te planten. Vraagt weinig onderhoud. Heeft bruinrood blad en bloeit met lichtgele bloemen in mei. Deze Japanse zuurbes wordt niet veel hoger dan 40 cm.

Berberis vulgaris: Bladverliezende ‘gewone Berberis’ met een hoogte van 200cm. Het blad is dof groen van kleur en heeft een mooie herfstkleur. De sierheester bloeit met gele bloemen in trosjes en draagt een rode bes.