Aanleg Tuinverlichting

De meest eenvoudige manier om tuinverlichting aan te leggen is om de voeding uit een tuinschuurtje of berging te halen. De reden hiervoor is dat de bekabeling, in tegenstelling tot binnenshuis, vaak over de binnenmuren loopt wat het aftappen van stroom makkelijk maakt. Pas als er geen enkele mogelijkheid is om de stroom af te tappen van de schuur of reeds bestaande buitenlamp gaan we een nieuwe groep in de meterkast maken. Waar we echter wel rekening mee dienen te houden is dat je niet onbeperkt aansluitingen op één groep kan aansluiten. Om er achter te komen of en hoeveel we kunnen aansluiten op één groep gaan we een berekening maken.

Ampère uitrekenen:
Indien je gaat aansluiten op een bestaande groep, bijvoorbeeld de schuur, kijk dan wat er al op deze groep is aangesloten. Meestal zal dit gaan om één lamp en misschien nog een buitenlamp. Bekijk hoeveel watt de lamp(en) nodig hebben. Vervolgens bereken je het aantal watt dat je van plan bent om nieuw aan te leggen. Het totale aantal watt deel je door 230V de uitkomst is de ampère. Nu bekijk je in de meterkast hoeveel ampère de zekering op de desbetreffende groep bedraagt. Er zijn zekeringen van 6, 10 of 16 ampère. Indien je boven het maximale aantal ampère uitkomt zal de zekering overbelast raken en eruit springen. Er wordt dan gezegd ‘de stoppen zijn eruit’ wat een beveiliging is.

Voorbeeld

Je gaat stroom aftappen van een bestaande groep waar 2 lampen op aangesloten zijn.
 
• 1 lamp van 60 watt
• 1 lamp van 100 watt

Totaal aantal watt = 160 watt

De uitbreiding die je wil maken zijn 3 buitenlampen van ieder 60 watt en een zware vijverpomp van 510 watt.
• 3 x buitenlamp van 60 watt = 180 watt
• 1 x vijverpomp van 510 watt = 510 watt
 
Tel de bestaande lampen en de uitbreiding bij elkaar op in dit geval is dat dus 160 watt + 690 watt = 850 watt en deel dit door 230. Dus 850 watt delen door 230 = 3,70 ampère.

Zelfs bij de meest kleine zekering van 6 ampère is dit geen probleem toch is het zaak nog even goed op te letten. Indien er in de schuur ook stopcontacten op dezelfde groep aangesloten zijn kan het alsnog mis gaan. Een boormachine van 800 watt heeft zelf al 3,48 ampère nodig (800 ÷ 230 = 3,48). Indien alle lampen en de vijverpomp aan zijn en we willen gaan boren zal de zekering het begeven daar deze overbelast raakt. Het is dus zaak om voldoende overcapaciteit te hebben om een boormachine of ander elektrisch gereedschap aan te sluiten. Denk ook na over een elektrische barbecue, heggenschaar of hogedrukspuit.