Pompoenen

Helaas was het weer de afgelopen weken (juni/juli 2008) niet de meest ideale voor de Pompoenen. Gelukkig breken er betere tijden aan, tenminste dat beloven de weersvoorspellers, en krijg ik weer moed dat er toch wat van het pompoenenseizoen terecht zal komen. In de meest Noordelijke provincies ligt de ontwikkeling van de Pompoenen, ondanks dat er regen te kort was, voor omdat daar meer zonuren en hogere temperaturen zijn geweest. Het gevolg van een donkere natte periode is dat het problemen kan geven met de bestuiving, als het te koel en nat weer is worden er weinig vrouwelijke bloemen aangemaakt.

Opvallend is dat dit ook in de kas/serre het geval is, daar is wel een mogelijkheid voor een oplossing, namelijk even stoppen met water geven. Niet te droog natuurlijk, maar als Pompoenen het te goed hebben dan zullen ze zich niet druk om het nageslacht, en door blijven groeien in plaats van vruchten zetten. Het is overigens een bekend verschijnsel als planten en bomen een slechte periode doormaken ze rijker bloeien en meer vruchten dragen. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld de lidcactus die een lange periode op een koele plaats zonder water gezet wordt. Eenmaal weer in een warme huiskamer zal de plant rijkelijk bloeien. Kort gezegt als een Pompoen het idee heeft dat hij dood kan gaan zal de pompoen er alles aan doen voor nageslacht te zorgen wat resulteert in een rijke bloei en vele vruchten.

Als er wel vrouwelijke bloemen zijn maar de vruchtjes worden bruin of vallen eraf zijn ze niet bestoven. Professionele pompoenen kwekers zullen dan hommels of bijen in zetten om de Pompoenen te bestuiven, maar als het regenachtig of donker weer is zullen die ook minder actief zijn. U kan de Pompoenen ook handmatig bestuiven door de manlijke bloem te plukken en even langs de vrouwelijke bloem te halen. Haal de bloemblaadjes wel even van de mannelijke bloem af en wellicht overbodig te vermelden de vrouwelijke bloem dient aan de plant te blijven zitten.

Bij de soort Lagenaria kan deze klus het best ’s morgens voor 8:00 uur of ‘s avonds na 20:00 uur gedaan worden. Lagenaria’s, te herkennen aan de witte bloemen, worden voornamelijk door nachtvlinders bestoven. Heeft u de Lagenaria binnenshuis zorg er dan voor dat deze op een plaats bij een open raam staat.

Bij de soort Cucurbita dat zijn de pompoenen en kalebassen met de gele bloemen bestuif je met de hand voor het beste resultaat overdag.

Het met de hand bestuiven is een erg leuke en leerzame klus met kinderen of kleinkinderen!