Aanleg bestrating

Hoewel er diverse merken blokhutten worden aangeboden is onderstaande opbouwbeschrijving voor nagenoeg ieder merk blokhut van toepassing.

Stap 1 de fundering
Een blokhut kan je plaatsen op een tegelvloer. Wel dien je ervoor te zorgen dat deze tegelvloer exact waterpas ligt (voor meer informatie over dit onderwerp kijk op aanleggen bestrating). Indien de vloer niet waterpas ligt zal de blokhut niet makkelijk in elkaar te zetten zijn. Dit zal je alleen pas bij de laatste planken merken.

Stap 2 funderingsbalken
Niet iedere blokhut fabrikant levert een blokhut af met funderingsbalken. Toch is dit één van de belangrijkste onderdelen van een blokhut. Bij de meeste merken kan je funderingsbalken als optie bestellen. Dit zijn over het algemeen geïmpregneerde balken met een profiel die ervoor zorgen dat er geen water op of onder blijft staan. Dit is erg belangrijk daar de onderste planken het eerste zullen wegrotten. Bij een enkele leverancier kan je funderingsbalken van hardhout bestellen wat mijn voorkeur heeft daar deze een nog langere levensduur hebben dan geïmpregneerde balken.

Stap 3 funderingsbalken plaatsen
Leg nu de funderingsbalken op de tegelvloer. Let er op dat deze exact haaks worden geplaatst. Dit kan je het beste controleren met een haakse hoek.

Stap 4 de wanden
De wanden van de meeste blokhutten bestaan uit losse planken met een zogenaamd blokhutprofiel. Deze planken kan je mits de tegelvoer exact waterpas gelegd is gemakkelijk in elkaar schuiven. Indien dit niet het geval is kan je de planken aankloppen met een rubberhamer. De reden dat ik kies voor een rubberhamer is om te voorkomen dat je de mes of groef van de planken beschadigd.

Controleer als je halverwege bent of de planken nog waterpas en haaks zijn.

Stap 5 het dak
Afhankelijk van het merk blokhut bestaat het dak uit losse planken of complete dakplaten. Indien deze uit losse planken bestaat leg de planken dan niet te strak tegen elkaar. Door weersinvloeden kan het hout uitzetten waardoor het dak gaat golven.

Stap 6 dakshingles
Zoals ik al eerder aangaf, geef ik de voorkeur aan dakshingles. Helaas worden dakshingles vaak op een verkeerde wijze gemonteerd. Graag leg ik in stappen uit wat de enige juiste manier is.

1. Begin altijd onderaan met de dakshingles.

2. De eerste rij leg je op zijn kop met de flappen naar boven.

3. Daarboven leg je een rij met de flappen naar beneden.

4. Spijker met de speciale nagels de dakshingles vast aan het dak. Let er op dat je deze exact boven de sleuf in de shingle slaat.

5. De dakshingles zijn voorzien van een speciale kleef laag die actief wordt zodra de temperatuur boven de 18 °C komt. Indien je de dakshingles bij lagere temperaturen monteert verwarm deze dan even met een brander.