Aanleg beplanting

In welk jaargetijde plant je een boom?
Tegenwoordig kan je in ieder jaargetijde bomen planten. Boomkwekers kweken bomen steeds vaker van jongs af aan in een pot. In de handel noem je dit containerplanten. Doordat deze bomen in een pot gekweekt worden krijgen ze een mooie vaste kluit die tijdens het overplanten niet uit elkaar zal vallen of beschadigen. Op deze manier is het dus mogelijk midden in de zomer een boom te planten. Alleen als het vriest is het niet mogelijk om een boom te planten. De beste tijd om bomen te planten is echter het najaar. In het najaar kan je namelijk bomen uit de volle grond planten. Bomen die uit de volle grond geleverd worden zijn vele malen goedkoper dan containerplanten. Ook bij bomen die uit de volle grond geleverd worden zijn er verschillen. Zo kunnen verschillende bomen geleverd worden zonder kluit. Bomen zonder kluit noemen we wortelgoed, ‘kale wortel’ of ‘naaktwortel’. Groot voordeel hier is dat deze bomen erg voordelig zijn en door de kale wortel niet veel wegen. Als laatste hebben we dan de bomen uit de volle grond die geleverd worden met kluit. Deze groep is zo gekweekt dat de boom een mooie kluit heeft gemaakt. Nadat de kweker deze bomen uitgegraven heeft zal deze er een netje omheen binden om de kluit bij elkaar te houden. Haal deze netjes er tijdens het planten af maar doe dit pas als de boom in het plantgat staat. Alleen als de kweker netjes van jute heeft gebruikt kun je deze laten zitten. Bij zeer grote bomen met kluit wordt er buiten het netje om ook ijzerdraad om de kluit getrokken. Deze kluit noemen we dan draadkluit. Het ijzerdraad om deze kluit mag u beslist niet weghalen! Dit is speciaal ijzerdraad dat binnen enkele maanden opgelost is.

Wortelgestel:Plantbaar in:Prijs:Voordelen:Nadelen:
< >Gehele jaar indien het niet vriestRelatief duurMinimale kans op doodgaanGewicht en kans op gedraaide wortels
Kluit met linnenLiefst najaar maar ook in het voorjaar mogelijkGemiddeldIn de kluit bevindt zich de grond waarop de plant gekweekt is.Linnen dient van de kluit afgehaald te worden
Kluit met juteLiefst najaar maar ook in het voorjaar mogelijkGemiddeldIn de kluit bevindt zich de grond waarop de plant gekweekt is. Jute hoeft niet van de kluit gehaald te worden.
WortelgoedAlleen in het najaarGoedkoopGewichtSnel uitdrogen en wortelbeschadiging

In welke grond dien ik de nieuwe boom te planten
Natuurlijk heb je alvorens de boom aan te schaffen bekeken welke grondsoort er in je tuin aanwezig is, of zelfs al een bodemonderzoek laten maken, en op basis daarvan een geschikte boom uitgekozen. Toch is het verstandig om bij de boomkweker voldoende grond aan te schaffen die u tijdens het planten rechtstreeks op de wortels van de plant aanbrengt. Deze grond is de plant namelijk gewend en zo heb je de meeste kans dat de boom snel zal aanslaan.

Plantdiepte
Iedere boom heeft zijn eigen plantdiepte. De juiste diepte om een boom te planten zal dus per boom bekeken dienen te worden. Dit lijkt ingewikkeld maar het mooie is dat je dit gemakkelijk aan de stam kan aflezen. De overgang tussen groen (alg aanslag) en rood bruin is de juiste plantdiepte. Deze lijn is vrijwel altijd duidelijk zichtbaar op de stam. Bij twijfel kunt u dit het beste aan de kweker vragen.

Plantgat
Een plantgat dien je minimaal tweemaal groter uit te graven dan de grootte van de kluit. De bodem van het plantgat goed loswerken. Vervolgens op de bodem van het plantgat een laagje nieuwe grond aanbrengen en de boom hierop plaatsen. Indien het om een niet al te grote kluit gaat raad ik aan de kluit alvorens deze te planten in een bak met water te zetten zodat de kluit zich goed vol kan zuigen met water. Duw de kluit niet onder water maar laat de kluit zichzelf langzaam volzuigen. Controleer goed of de boom nu op de juiste diepte geplant is alvorens de rest van het plantgat te vullen met nieuwe grond. Schep de nieuwe grond gelijkmatig in het plantgat. Zorg ervoor dat er geen lege ruimtes onder of naast de kluit zijn dit heeft ernstige gevolgen voor de boom. Persoonlijk druk ik de grond tijdens het vullen een aantal keren goed aan. Dit kan je gewoon met je voeten doen maar ga niet stampen.

Boompalen
Het is bij de aanplant van een boom altijd noodzakelijk om ten minste één boompaal te gebruiken. Bij kleine bomen, met een stamomtrek kleiner dan 16 cm, die een beschutte standplaats krijgen volstaat één boompaal. Zet de boompaal altijd voor het planten aan de zijde waar de wind vandaan komt, in de meeste gevallen zal dit west tot zuidwest zijn. Een boompaal dient ongeveer 80 tot 90 cm in de grond geplaatst te worden. De afstand naar de stam van de boom is afhankelijk van de grote van de kluit. Boomband is verkrijgbaar in het plaatselijke tuincentrum en dient bij gebruik van één boompaal op twee plaatsen bevestigd te worden. Het eerste punt is op ongeveer 150 cm boven het maaiveld. Bind de boomband in een 8 vorm om de boompaal en boom en sla deze vast met een speciale spijker. De tweede boomband dient op dezelfde wijze 20 cm lager bevestigd te worden. Indien het een grotere boom betreft of een plaats die minder beschut is kunt u het beste kiezen voor meerdere boompalen. Het beste is dan om te kiezen voor drie boompalen waarvan één voor de aanplant van de boom geplaatst dient te worden. Bij gebruik van drie boompalen volstaat één boomband per paal. Na ongeveer 4 jaar dient u de boompalen te verwijderen. Doe dit ook als de palen nog in prima staat verkeren. De boom dient zichzelf nu te verankeren en zal dit niet doen wanneer deze constant steun van de boompalen krijgt.

Boomspiegel
Een boomspiegel is de ruimte direct om de stam van de boom waarin we niets planten. in een particuliere tuin maken we meestal alleen een boomspiegel indien de boom in het gazon geplant wordt. De voornaamste reden hiervoor is om maaischade te voorkomen en concurrentie van andere planten tegen te gaan. Zelfs gras is, al zou je het niet verwachten, met zijn diepe wortels een gedegen concurrent van de boom. Een boomspiegel kan iedere vorm hebben maar in de meeste gevallen zal dit rond of vierkant zijn. Het juiste voormaat van een boomspiegel is de breedte van de kroon van de boom.

Wetenswaardigheden
Voor een juiste verhouding is het noodzakelijk een geschikte boom uit te zoeken voor de tuin. Bomen kunnen erg groot en breed worden. Voordat je een boom aankoopt is het daarom verstandig je goed in te lezen in het type boom die je voor ogen hebt. Een heel belangrijke regel die ik maar al te vaak toepas is dat een boom nooit hoger mag zijn (worden) dan dat de tuin diep is.