Vaste planten

Als je een plaats in de tuin hebt waar het altijd koud is en flink waait zullen de meeste planten het daar opgeven. Plant op die plaats dan de Brunnera macrophylla. Deze plant groeit van nature op winderige koude vlaktes en zal dus één van de weinige planten zijn die het uitstekend doet op deze probleemplekjes. Brunnera macrophylla groeit polvormig en indien je er voldoende aanplant zal de Brunnera een bodembedekkende functie hebben waar onkruiden geen kans meer krijgen. De lichtblauwe bloemen bloeien op steeltjes van maart tot en met mei.

Snoei
De bladeren van de Brunnera macrophylla sterven in het najaar vanzelf af. Vanaf dat moment mag je deze verwijderen. Deze klus kan je ook in het vroege voorjaar doen zodat dieren, zoals egels en muizen, in de winter een beschutte plaats hebben.

Vermeerderen
De Brunnera laat zich makkelijk vermeerderen middels scheuren en stekken.

Combineren met

  • Doronicum (Voorjaarszonnehoed)
  • Hosta (Hartlelie)
  • Waldsteinia (Goudaardbei)
  • Omphalodes (Amerikaans vergeet-mij-nietje)
  • Primula (Sleutelbloem)

Op de linker afbeelding de bontbladige variant Brunnera macrophylla ‘Dawson’s White’. Belangrijk om te weten is dat deze variëteit wind juist niet goed kan verdragen. Deze plant heeft net als de macrophylla ruw blad.

Latijnse naam: Brunnera MacrophyllaStandplaats licht: Zon/halfschaduw/schaduw
Nederlandse naam: Kaukasische vergeet-mij-nietStandplaats vocht: Geen voorkeur
Plantgroep: Vaste plantenGrondsoort: Humusrijk
Bloemkleur: LichtblauwWintergroen: Nee
Bloei: Maart/meiWinterhard: Ja
Planthoogte: 45cmAantal per M²: 5 tot 8