Heesters

De Nederlandse naam van de Buddleja davidii is niet voor niets Vlinderstruik. De bloemen van deze snel groeiende sierstruik trekken vlinders aan vanuit de wijde omgeving. De meest voorkomende Buddleja soorten bloeien met langwerpige witte, roze of paarse bloemen. Als uitzondering zijn er ook geelbloeiende varianten zoals de Buddleja pikei ‘Hever Castle’ en de Buddleja madagascariensis. Hoewel de Buddleja voornamelijk aangeplant wordt voor de bloemen is ook het blad van de vlinderstruik apart. De bladeren van deze plant zijn langwerpig en grijs van kleur.

Oude naamgeving
Het lijkt wel alsof niemand het er over eens kan worden wat nu de Latijnse benaming moet zijn voor de Vlinderstruik. Tijdens mijn opleiding heb ik in het begin de Vlinderstruik moeten leren als Buddleija. Nog voor het afronden van deze opleiding van vier jaar is deze naam drie maal veranderd in respectievelijk Buddleja en Buddleija. Op dit moment (oktober 2007) is de officiële Latijnse benaming Buddleja.

Vlinderstruik snoeien
Indien je de Buddleja laat groeien zal deze in een zeer kort tijdsbestek een imposante heester worden. Nadeel is dat de vlinderstruik steeds minder zal gaan bloeien en dat de bloemen die nog willen bloeien steeds hoger aan de struik komen te hangen. Ieder jaar sterk terugsnoeien van de Buddleja is dan ook noodzakelijk om een rijke bloei te verkrijgen. Het snoeien van de vlinderstruik is niets meer dan allereerst de zwakke of beschadigde takken te verwijderen en vervolgens de gehele struik in te nemen tot ongeveer 25 tot 45 cm boven de grond. Deze rigoureuze snoeibeurt kan je het beste medio maart uitvoeren daar er dan geen strenge vorst meer te verwachten is. Bekijk de film Vlinderstruik snoeien.

Vermeerderen
Buddleja laat zich goed vermeerderen middels afleggen of winterstek.

Let goed op!
De hierboven omschreven snoeiwijze is enkel voor de Buddleja davidii soorten van toepassing. De Buddleja alternifolia soorten bloeien op tweejarig hout en dienen direct na de bloei teruggesnoeid te worden. Je snoeit dan enkel de takken met uitgebloeide bloemen weg.

Combineren met
Mahonia (Mahoniestruik)
Viburnum (Sneeuwbal)
Eupatorium (Koninginnekruid)

Latijnse naam: Buddleja davidiiStandplaats licht: Zon/halfschaduw
Nederlandse naam: VlinderstruikStandplaats vocht: Geen voorkeur
Plantgroep: HeestersGrondsoort: Geen voorkeur
Bloemkleur: Wit, roze, paars, lilaWintergroen: Nee
Bloei: Juli/septemberWinterhard: Ja
Planthoogte: 250cmAantal per M²: 1