Vaste planten

De eerste keer dat ik met Calamintha in aanraking kwam was toen ik nog in loondienst was en samen met mijn toenmalige werkgever een bostuin in Laren (NH) aan onderhouden was. Mijn aandacht werd al van een afstand getrokken door een bloemenpracht waar zeer veel beweging was. Die beweging werd veroorzaakt door talloze bijen en hommels die van bloem naar bloem vlogen. Toen ik wat dichter in de buurt van de plant kwam werd ik verrast door een mint-achtige geur. Leergierig als ik ben wilde ik direct weten welke mooie plant het betrof. Het was de Calamintha nepeta nepeta.

Calamintha bloeit met zeer zachtblauwe, bijna witte, bloemen vanaf juli tot en met september. Kom je nog dichter bij de Calamintha dan zal je zien dat ook de stengels bijzonder zijn. De stengels zijn namelijk vierkant waar het blad kruisgewijs tegenover elkaar staat. Calamintha verlangt een plaats in de zon of halfschaduw en zal een hoogte bereiken van ongeveer 40cm. Om nog langer van de Calamintha te genieten knip je direct na de bloei de plant tot de helft terug om een mooie tweede bloei te stimuleren.

Populaire soorten
Calamintha grandiflora: Deze Steentijm bloeit tot september door met rozerode bloemen. De plant wordt ongeveer 30 cm hoog. Plant 16 stuks per M².

Calamintha grandiflora ‘Variegata’: Voor deze plant moet je een flinke hoeveelheid lef hebben of net een plaats in de tuin die om iets aparts vraagt. Het bonte blad is vrij heftig en kan je enkel combineren met effen groene planten.

Calamintha nepeta: Lilablauwe bloemen van juli tot en met september op een hoogte van ongeveer 40cm. Het blad is licht behaard. Plant 8 tot 11 stuks per M².

Calamintha nepeta ‘Blue Cloud’: Minder rijk bloeiend maar meer blauw dan de nepeta. Plant heeft een hoogte van ongeveer 40cm. Plant 9 tot 14 stuks per M².

Calamintha nepeta nepeta: Deze door mij veel gebruikte Steentijm bloeit heel lang door (eind september). Hoogte is zachtblauw tot wit. Plant 8 tot 11 stuks per M².

Bijzonderheden
Calamintha is licht vorstgevoelig. U doet er verstandig aan voor de zekerheid de plant af te dekken met beukenblad f dennetakken.
 
Combineren met

  • Knautia (Beemdkroon)
  • Origanum (Marjolein)
  • Diascia (Elfenspoor)