Heesters

Hoewel de Nederlandse naam voor Callicarpa Schoonvrucht is noemen de meeste mensen deze aparte bladverliezende heester ‘Paarse besjes plant’. Buiten de paarse besjes van de Callicarpa is het een weinig opvallende niet al te hoog wordende sierheester die weinig onderhoud vraagt. Het ovale groene blad laat de heester tot diep in het najaar aan de takken. Voordat het blad van de heester valt kleurt het blad fraai geel en heeft de heester in bijna iedere oksel van de takken trosjes met grijze besjes gemaakt die vanaf december de paarse kleur krijgen. Pas na februari verschrompelen de paarse bessen en vallen af. Vogels zullen niet van de paarse besjes van de callicarpa snoepen daar de bessen erg bitter zijn. De callicarpa steld weinig eisen aan de grondsoort maar wenst wel een goed gedraineerde vochtige standplaats in de halfschaduw. De bloemen van de Callicarpa zijn weinig opvallend en zelfbestuivend.

Callicarpa op de vaas
Indien u de takken met paarse besjes in een vaas wilt zetten of in een bloemstuk wilt verwerken snoei de takken dan niet te vroeg af. Zorg ervoor dat de bessen goed paars van kleur zijn alvorens u de snoeischaar ter hand neemt. De besjes zullen, indien op een koele en niet te zonnige plaats, dan lang hun paarse kleur behouden.

Combineer de paarse besjes met gele Narcissen.

Snoeien
Callicarpa heeft een opgaande groeivorm en zal niet veel hoger worden dan 200cm. Snoeien doe je het liefst nadat de bessen verschrompelen wat, afhankelijk van de weersomstandigheden, eind februari zal zijn. Pas verjongingssnoei toe en bekijk direct of er schurende, zieke of beschadigde takken zijn.

Populaire soorten
Hoewel er meerdere variëteiten zijn is de Callicarpa bodinieri var. Giraldii wel de beste keuze.

Vermeerderen
Callicarpa is goed te vermeerderen middels winterstek en afleggen.

Combineren met

  • Verbena
  • Rudbeckia
  • Boltonia
Latijnse naam: CallicarpaStandplaats licht: Zon/Halfschaduw
Nederlandse naam: SchoonvruchtStandplaats vocht: Vochtig/doorlatend
Plantgroep: Heester/struikGrondsoort: Geen voorkeur
Bloemkleur: LilarozeWintergroen: Nee
Bloei: Mei (vrucht sept/februari)Winterhard: Ja
Planthoogte: 200cmAantal per M²: 1