Heesters

De Caragana die beter bekend is als Erwtenstruik is een plant die geschikt is voor een uiterst droge en schrale grond. De Caragana slaat, op momenten van beschikbaarheid, grote hoeveelheden vocht en voeding op in de wortels. Maar niet alleen schrale en droge tijden overleeft deze heester met gemak ook extreme hitte en koude lijken de Caragana maar weinig te deren. Vreemd dat een makkelijke tuinplant als deze dan ook maar weinig bekend is bij de meeste tuinbezitters. Ondanks dat er vele variëteiten zijn wordt de Caragana arborescens het meest aangeboden in de Nederlandse en Vlaamse tuincentra. De Caragana arborescens is wel een heester waar je wat ruimte voor moet hebben. De Struik kan uitgroeien tot een hoogte van ongeveer 400cm en 250cm breed. Maar niet getreurd voor de tuinbezitters met een minder grote tuin. Voor Jullie is er de Caragana arborescens ‘Pendula’ die takken met een maximale lengte heeft van 125cm. De 125cm lange takken zijn, wat de naam ‘pendula’ al doet vermoeden, afhangend wat gelijk de reden is dat deze soort altijd op een onderstam geënt zal worden.

Indien we een strenge droge winter hebben dan zal de Caragana spectaculair kunnen bloeien. De gele erwtachtige bloemen bloeien vanaf mei tot en met juni op scheuten van tweejarig hout . Bij de wat oudere Erwtenstruiken zullen er na de bloei bruine peulen gevormd worden. Leuke bijkomstigheid van de Caragana is de natuurlijke nitrogeen-bindende werking van deze plant waardoor andere planten beter kunnen groeien.

Snoeien
De Erwtenstruik zal normaal gesproken niet tot nauwelijks overtollige takken en/of zieke en dode takken vormen. Snoeien is dus niet nodig. Indien de Caragana toch te groot wordt kan je verjongingsnoei toepassen. Let wel op dat de Caragana een tamelijk langzame groeier is. Verjongingssnoei pas je toe in het najaar.

Vermeerderen
De Erwtenstruik laat zich goed vermeerderen middels winterstek. Let op de Caragana arborescens ‘Pendula’ kan je het beste enten op een onderstam.

Combineren met

  • Potentilla
  • Cornus
  • Genista
Latijnse naam: CaraganaStandplaats licht: Zon/Halfschaduw
Nederlandse naam: ErwtenstruikStandplaats vocht: geen voorkeur
Plantgroep: Heester/struikGrondsoort: Geen voorkeur
Bloemkleur: GeelWintergroen: Nee
Bloei: Mei/juniWinterhard: Ja
Planthoogte: 400cmAantal per M²: 0,5