De Carpinus betulus die beter bekend staat als haagbeuk is in te zetten als boom maar, zoals de naam al doet vermoeden ook als haag. Er is heel veel verwarring over de haagbeuk of liever gezegd tussen een haagbeuk en een beukenhaag. Vele denken dat er geen verschil is tussen beide of kunnen ze niet uit elkaar halen. Als je voor eens en voor altijd duidelijk wilt hebben of en wat de verschillen zijn tussen een beukenhaag en een haagbeuk lees dat het artikel haagbeuk of beukenhaag.
Carpinus betulus als haag
Als je een haag wilt maken van Haagbeuk dan kan je daar het beste de Carpinus betulus ‘Fastigiata’ voor gebruiken. De ‘Fastigiata’ zal aan de onderkant meer vertakt zijn dan andere Haagbeuk soorten waardoor je een mooie dichte haag zal krijgen. Door het steeds weer verwijderen van de toppen van de Haagbeuken zal je de breedtegroei stimuleren en een mooie haag krijgen. In tegenstelling tot de meeste planten die geschikt zijn voor de aanplant als haag plant je indien je snel een mooie dichte haag wilt een dubbele rij aan. Als je zeker niet te veel geld wilt uitgeven aan de nieuwe haag is het verstandig deze aan te planten in het najaar of in de winter als het niet vriest. Op dat moment worden de haagbeuken aangeboden met een kale wortel of ‘naakte wortel’ wat ze in de handel bosplantsoen noemen. Indien je geen geduld hebt en perse wilt planten in het voorjaar of zomer dan ontkom je er niet aan om containerplanten te kopen die vele malen duurder zijn.
winter
Een haag van haagbeuk aanplanten
Voordat je daadwerkelijk de haag gaat aanplanten ga je naar een goede boomkwekerij waar je de haagbeuk uitzoekt. Er zijn vele maten te verkrijgen wat meestal aangegeven wordt als 40/60, 60/80, 80/100, 100/125, 125/150, 150/175 en 200cm ‘op’. Kies je voor de maat 40/60 dan heb je een Haagbeuk die tussen de 40 en de 60 cm hoog is. De rest spreekt vanzelf behalve als er bijvoorbeeld 200cm ‘op’ vermeld staat. Dit betekend niet dat de plant uitverkocht is maar dat de plant hoger is dan 200cm. Na het uitzoeken zal de boomkweker de planten rooien en in het geval van een naakte wortel de planten in bosjes van 15 tot 25 stuks inpakken in een plastic zak. Dit is om te voorkomen dat de wortels van de Haagbeuk uitdrogen. Zeker als de planten vervoerd worden met een open aanhangwagen is dit geen overbodige luxe. Sterker nog ik zal planten die na het rooien niet direct ingepakt worden simpelweg niet accepteren. Vraag aan de boomkweker of je wat grond waar de beuken ingestaan hebben mee mag nemen. Koop dit desnoods! Het geld voor alle planten dat deze makkelijker aan zullen slaan op de grondsoort die ze gewent zijn. Afhankelijk van de maat die aangeschaft is kan je een geul gaan graven. In de meeste gevallen volstaat een geul van 40cm diep en 50cm breed. Onder in de geul doe je een laagje nieuwe humusrijke grond of beter nog de grond die je hebt meegenomen bij de boomkweker. De hoeveelheid beuken per strekkende meter is afhankelijk van de maat en of je een enkele rij of een dubbele rij Haagbeuken aanplant. In de meeste gevallen wordt een dubbele rij beuken aangeplant daar je dan een veel mooiere haag zal krijgen. Om een indicatie te geven van de hoeveelheid Haagbeuken die nodig zijn onderstaand een overzicht waarin ik ervanuitgegaan ben dat je een dubbele rij aanplant.
Haagbeuk maat 40/60cm: 12 tot 15 stuks per strekkende meter
Haagbeuk maat 60/80cm: 9 tot 12 stuks per strekkende meter
Haagbeuk maat 80/100cm: 8 tot 10 stuks per strekkende meter
Haagbeuk groter dan 100 cm ongeveer 8 stuks per strekkende meter
Leg na het graven van de geul alle Haagbeuken in de geul. Op deze manier weet je of je goed uitkomt met het aantal aangeschafte beuken. Nu is het makkelijk als je met zijn tweeën bent waar de één de beuken netjes rechtop houd en de ander de geul aanvult met aarde. Zorg ervoor dat er rechtstreeks op de wortels de meegenomen aarde komt de rest kan je aanvullen met de aarde die uit de geul komt. Plant de Haagbeuken iets dieper dan deze op de boomkwekerij hebben gestaan maar let op stamp de aarde nog niet aan! Je kan makkelijk zien aan het kleurverschil op de stammetjes hoe diep de Haagbeuk op de kwekerij gestaan heeft. Pas als de gehele geul aangevuld is met aarde pak je het stammetje van de Haagbeuk vast en trekt deze met een korte ruk iets omhoog zodat deze exact op dezelfde hoogte staat als deze op de kwekerij gestaan heeft. Op deze manier zorg je dat de aarde goed tussen de wortels komt. Pas als je alle Haagbeuken omhoog getrokken hebt druk je de aarde stevig aan met je voeten. Let er op dat je niet gaat stampen!
Snoeien
Wat een heel belangrijk verschil is tussen de haagbeuk en de beukenhaag is dat de haagbeuk pas voor de eerste maal getopt wordt als de plant de gewenste hoogte bereikt heeft. Wil je een haag van 200cm hoog en je hebt planten van 175 cm gekocht wacht je dus tot de haag een hoogte van meer dan 200cm heeft vooraleer je voor de eerste keer de schaar er in zet. In de breedte mag je wel direct na aanplanten snoeien. Als de haag de gewenste hoogte gehaald heeft snoei je de Haagbeuk met een heggenschaar zo rond de langste dag van het jaar (rond 21 juni). Als je dit eerder zal doe dan heb je kans dat je de haag twee keer moet snoeien. Kies voor deze klus wel een dag uit dat het bewolkt is om verbranding te voorkomen.