Vaste planten

Wilde Korenbloemen (Centaurea cyanus) die we nog kennen van vroeger bloeiden met blauwe bloemen op de Nederlandse akkers (zie foto). Helaas is de teelt op dit moment dusdanig geprofessionaliseerd dat het per ongeluk mee zaaien van de Centaurea slechts sporadisch voorkomt. Voor wie de Centaurea mist in het Nederlandse landschap is er nu zaad te koop zodat je wellicht het beeld in je eigen tuin kan oproepen. Zaaien van Centaurea vraagt niet om een humusrijke bodem. Integendeel de Centaurea neemt genoegen met een schrale grond. Indien je direct in de tuin gaat zaaien kan je dit doen vanaf april. Buiten de ‘wilde’ mengsels zijn er ook gecultiveerde in de handel.

Centaurea cyanus ‘Blue Boy’: Bloeitijd juni/augustus. Hoogte 80cm. Kleur blauw.
Centaurea cyanus ‘Blue Ball’: Bloeitijd juni/oktober. Hoogte 60cm. Kleur blauw.
Centaurea cyanus ‘Black Ball’: Bloeitijd juni/oktober. Hoogte 75cm. Kleur donker karmijnrood.
Centaurea cyanus ‘White Ball’: Bloeitijd juni/oktober. Hoogte 70cm. Kleur wit.

Centaurea cyanus of in het Nederlands wilde korenbloem staat op de Rode Lijst van de in Nederland verdwenen en bedreigde planten.
Centaurea staat ook in België op de Rode Lijst. In België heeft de Centaurea de status ‘achteruitgaand’

Centaurea als vaste plant
Naast de wilde Korenbloem is er ook een vaste soort. Voor de vele liefhebbers van blauw is er de Centaurea montana die ook wel Bergcentaurie wordt genoemd. Het is een erg makkelijke vaste plant van ongeveer 50cm hoog. Het hoogtepunt van de bloei is juni/juli. Knip na de bloei de uitgebloeide bloemen weg om een tweede bloei te stimuleren. De Centaurea montana is gevoelig voor meeldauw. Wie meer van roze houdt kan beter kiezen voor de Centaurea dealbata die in het Nederlands Bestoven centaurie wordt genoemd. Deze betrouwbare vaste plant bloeit op een hoogte van ongeveer 60cm. Voor de grotere tuinen is er de Centaura macrocephala. Deze statige Korenbloem bereikt een hoogte van 120cm. De bloemkleur is geel in juli/augustus.

Combineren met

  • Lupinus(Lupine)
  • Calamintha a>(Steentijm)
  • Sempervivum(Huislook)