Vaste planten

Ceratostigma die de Nederlandse naam Loodkruid heeft is één van mijn favoriete vaste planten. Niet alleen de plant zelf maakt dat dit voor mij een bijzondere tuinplant is ook de zeldzaamheid van deze rijk bloeiende plant veroorzaakt dit. De Ceratostigma komt in landen als Italië en Frankrijk in het wild voor. In Nederland en België is het een plant die je nauwelijks ziet. Ceratostigma plumbaginoides leerde ik bij toeval kennen doordat deze in de tuin van mijn ouderlijk huis stond. Zo rond september verkleurde het blad van groen naar rood en tegelijkertijd begon de plant, met kobaltblauwe bloemen, te bloeien. Navraag bij mijn toenmalige werkgever leerde dat het om de Ceratostigma plumbaginoides ging.

Vorstgevoelig
Bij de aanplant van de Ceratostigma plumbaginoides is het goed te weten dat jonge planten licht vorstgevoelig zijn. Oudere planten kunnen vorst goed verdragen.

Snoei
Doordat de Ceratostigma licht vorstgevoelig is, is het verstandig de plant pas ver na de winter (april) af te knippen om zo nog extra bescherming te krijgen tijdens vorst.

Vermeerderen
Loodkruid kan prima middels scheuren/delen of stekken vermeerderd worden.

Combineren met

  • Arctanthemum (Groenlandmargriet)
  • Bergenia (Schoenlappersplant)
  • Pennisetum (Lampenpoetsersgras)
  • Stachys Byzantina (Ezelsoor)
Latijnse naam: Ceratostigma plumbaginoidesStandplaats licht: Zon/halfschaduw
Nederlandse naam: LoodkruidStandplaats vocht: Droog
Plantgroep: Vaste planten/half heesterGrondsoort: Zand, kalkrijk
Bloemkleur: KobaltblauwWintergroen: Nee
Bloei: September/oktoberWinterhard: Ja (let op bij jonge plant)
Planthoogte: 30cmAantal per M²: 8 tot 11