Klim en Leiplanten

Als je aan een rijk bloeiende klimplant denkt dan zal 9 van de 10 direct aan de Clematis denken. Clematis is één van de meest gebruikte bloeiende klimplanten in Nederland en België. Er zijn soorten met kleine en met grote bloemen in bijna iedere gewenste kleur. Ook zijn er wintergroene en bladverliezende soorten. Doordat er zo veel cultivars bestaan laat de kennis voor onderhoud vaak te wensen over. Onderstaand de meest gebruikte Clematis cultivars en hun specifieke voorkeuren.

Clematis armandii
De Clematis armandii soorten zijn wintergroen en bloeien in februari tot april op het oude hout. De armandii soorten hebben drie tot vijftallig leerachtig blad. De 4 tot 7 cm grote bloemen ruiken heerlijk naar vanille. De Clematis armandii soorten zijn matig winterhard.

Snoei
Clematis armandii soorten hoeven niet gesnoeid te worden. Snoei alleen dode en/of zwakke takken weg. Alleen indien de Clematis te groot is geworden kan je direct na de bloei snoeien.

Bekende soorten

  • Clematis armandii ‘Snowdrift’: Bloemkleur is wit
  • Clematis armandii ‘Apple Blossom’: Bloemkleur wit/roze
  • Clematis armandii ‘Little White Charm’: Bloemkleur wit

Clematis atragene
Clematis uit de atragene groep zijn houtige klimplanten die bloeien op het oude hout vanaf april tot en met mei. Soms bloeien ze op het einde van jonge scheuten. De klokvormige bloemen met een doorsnede van 4 tot 10cm zijn wit, geel, roze, rood of blauw. De Clematis atragene soorten zijn in Nederland en België goed winterhard.

Snoei
Clematis atragene soorten hoeven niet gesnoeid te worden. Snoei alleen dode en/of zwakke takken weg. Alleen indien de Clematis te groot is geworden kan je direct na de bloei snoeien.

Bekende soorten

  • Clematis ‘Dr. Ruppel’: Donker roze in het midden licht uilopend naar buitenranden.
  • Clematis alpina ‘Pamela Jackman’: Bloemkleur is blauw
  • Clematis ‘White Swan’: Bloemkleur wit

Clematis Campanella
In de Campanella groep zijn wintergroene en bladverliezende soorten verkrijgbaar. Campanella soorten bloeien op eenjarige scheuten in de herfst of in de winter. De 4cm grote bloemen zijn wit tot crèmekleurig en hangen. De bladverliezende Campanella soorten zijn redelijk winterhard en de bladhoudende soorten zijn matig winterhard.

Snoei
Bladverliezende soorten snoei je in februari tot ongeveer 20cm boven de grond af. De bladhoudende soorten snoei je enkel indien nodig en dan liefst direct na de bloei.

Bekende soorten
Clematis ‘Winter Beauty’: Bloemkleur wit/crème

Clematis montana
De Clematis montana soorten bloeien vanaf april tot en met mei op het oude hout. Onder gunstige omstandigheden kunnen er in de zomer aan de basis van nieuwe scheuten bloemen worden gevormd. De bloemen variëren in grote van 3 tot 10 cm en zijn rechtopstaand in de kleuren wit, roze of purperrood.

Bekende soorten

  • Clematis montana ‘Grandiflora’: Bloemkleur wit, zeer rijkbloeiend
  • Clematis montana ‘Tetrarosa’: Bloemkleur wit
  • Clematis montana ‘Rubens’: Bloemkleur roze.

Clematis Jackmanii
De bekende Clematis jackmanii groep bloeit in mei tot juni op het oude hout of op jonge scheuten in juni tot september. De bloemen staan rechtop en zijn afhankelijk van de variëteit 6 tot 15 cm in doorsnee en wit, roze, purperrood, paars of blauw van kleur.

Snoei
Terugsnoeien in februari tot 20 cm boven de grond. Soorten die op het oude hout bloeien kan je het beste terugknippen direct na de bloei.

Bekende soorten

  • Clematis jackmanii ‘Superba’: Bloemkleur paars
  • Clematis jackmanii ‘Rubra’: Purperrood

Plant eens een Clematis aan de voet van een oude appelboom. Oude appelbomen die bijna niet meer in het blad komen zijn vaak door de wat grillige groeiwijze zeer decoratief. Door de aanplant van een Clematis aan de voet van de boom geef je de boom weer een tweede functie. Wedden dat een ieder versteld zal staan van het resultaat.
 
Clematis soorten hebben een hekel aan zon aan de voet van de plant. Je kan dit makkelijk voorkomen door bijvoorbeeld een bodembedekker aan de voet van de Clematis te planten of een dakpan schuin tegen de voet aan te zetten.