Heesters

De Colutea is niet erg bekend in de Nederlandse en Vlaamse tuinen. De Nederlandse naam Blazenplant dankt de vlinderbloemige sierstruik aan de vruchten die er opgeblazen uitzien. Colutea is een bladverliezende struik die het erg goed doet op droge schrale gronden. Een zonnige standplaats tot halfschaduw zal de Colutea erg op prijs stellen en als dank zal de Blazenstruik van mei tot september oranjegele bloemen tonen. De opgeblazen peulen die na de bloei te voorschijn komen zullen op een zonnige standplaats opvallend rood kleuren.

Snoeien
De Blazenstruik zal normaal gesproken niet tot nauwelijks overtollige takken en/of zieke en dode takken vormen. Snoeien is dus niet nodig. Indien de Colutea toch te groot wordt kan je verjongingsnoei toepassen. Let wel op dat deColutea een tamelijk langzame groeier is. Verjongingssnoei pas je toe in het najaar.

Vermeerderen
Colutea laat zich over het algemeen prima vermeerderen middels winterstek.

Populaire soorten
Colutea arborescens: Grote opgaande soort die een hoogte van wel 300cm kan bereiken. Deze Colutea heeft de meest gele bloemen. De peulen zijn ongeveer 8cm lang en zullen in tegenstelling tot de hieronder vermelde soorten niet makkelijk rood kleuren. De bladeren zijn oneven geveerd met 9 tot 13 groene blaadjes.

Colutea media ‘Copper Beauty’: Middelgrote opgaande soort met een hoogte van ongeveer 250cm. Het blad is oneven geveerd met 11 tot 13 groenblauwe blaadjes. Deze soort heeft opvallende oranje bloemen die in trosjes van 3 tot 5 stuks bloeien. De vruchten zijn bruinrood met een lengte van ongeveer 6cm.

Colutea orientalis: Prima geschikt voor de wat kleinere tuinen daar deze opgaande heester niet veel hoger zal worden dan 200cm. De bladeren zijn oneven geveerd met 9 tot 11 groenblauwe blaadjes. De bloemen zijn roodbruin en bloeien in trosjes van 3 tot 5 stuks. De peulen zijn opvallend purper van kleur met een lengte van ongeveer 4cm.

Combineren met

  • Geum
  • Potentilla
  • Euphorbia