Tuinideeën & Tips

Privacy is een topprioriteit voor huiseigenaren met naaste buren, harde geluiden uit aangrenzende ruimtes of minder mooie vergezichten. Planten zijn uitstekende privacyschermen omdat ze lawaai en lelijke uitzichten kunnen blokkeren, terwijl ze ook kleur, textuur en seizoensgebonden interesse toevoegen die met elk groeiseizoen alleen maar beter wordt. Lees verder om meer te weten te komen over de plantensoorten die het beste werken voor privacy en hoe je ze in je tuin kunt gebruiken. Met deze typen kun je dan ook lekker chillen op je tuinset zonder dat je buren je kunnen zien!

Haagplanten
Een haag maak je het gemakkelijkst van zuilvormige bomen of rechtopstaande struiken. Planten die grote hagen maken, reageren op snoeien door dichter te worden. Tips voor het planten: Om een ​​doorlopende haag te vormen, plant je ongeveer de helft van hun volwassen breedte uit elkaar om volledige afscherming te bieden bij het snoeien. Een Engelse taxus (Taxus baccata) die groeit tot een volwassen breedte van 3 meter, moet bijvoorbeeld 1,5 meter in het midden worden geplant. (In het midden verwijst naar de maat tussen de wortelbasis van de plant.) Andere geschikte haagplanten zijn de Taxuspruimpijnboom, Carolina laurelcherry en Arborvitae.

Siergrassen
Siergrassen zijn het beste voor privacy tijdens de zomer- en herfstseizoenen, omdat de meeste siergrassen hun volle weelderigheid bereiken in de warme maanden. Tips voor het planten: Plant siergrassen in goed zichtbare gebieden naast ruimtes in je tuin die het vaakst in de zomer worden gebruikt. Kies soorten die minstens 1,5 tot 2 meter hoog worden en gebruik ze om gaten op te vullen. Goede voorbeelden van siergrassen zijn onder meer de Karl Forester veerrietgras en de Grote bluestem. Ook de Pacific Islans silvergrass en Shenandoah’s witchgrass mogen er zijn als je op zoek bent naar siergrassen.

Bamboe
Bamboe kan een lastige plant zijn vanwege zijn invasieve aard, dus kies je bamboesoort met zorg. Er zijn twee soorten bamboe: klonteren en lopen. Klonterende bamboe zorgt voor nieuwe groei dicht bij de oorspronkelijke aanplant en wordt na verloop van tijd dichter. Lopende bamboe zendt langere wortelstokken uit onder de grond die verder weg van de oorspronkelijke beplanting ontkiemen. Tips voor het planten: Bamboe komt vooral van pas in krappe ruimtes en in containers. Gebruik een wortelwerende voering als je hem in de grond plant om te voorkomen dat hij zich uitgebreid verspreidt. Plant de bamboehalmen, of holle stengels, zo dicht als je budget toelaat voor snelle privacy.

Groenblijvende bomen
Groenblijvende bomen zijn uitstekende privacyschermen omdat ze het hele jaar door dekking bieden. Groenblijvende planten met groot blad of groenblijvende coniferen met takken die tot op de grond reiken, zijn het nuttigst voor privacy. Tips voor het planten: Om een ​​dicht privacyscherm te creëren, moeten groenblijvende bomen zo uit elkaar worden geplaatst dat hun takken elkaar net raken. Of mix groenblijvende bomen met groenblijvende struiken, zoals op de foto hier, als je de ruimte hebt om een ​​breed privacyscherm te creëren. Hiervoor kun je onder meer de Japanse ceder, witte spar en Green Giant arborvitae gebruiken.