Coniferen

De Cupressus sempervirens die beter bekend is als Italiaanse cypres wordt meer en meer aangeplant in de Nederlandse en Belgische tuinen. Best grappig als je bedenkt dat voor een tiental jaren geleden dit sterk afgeraden werd daar de Italiaanse cypres niet volledig winterhard is. Niet dat deze statige conifeer bij de eerste nachtvorst er de brui aan zal geven maar bij temperaturen lager dan -15°C wordt het toch oppassen. Misschien een klein voordeeltje van de klimaatverandering dat we van dit soort planten tegenwoordig in eigen tuin kunnen genieten. De Cypres heeft een aparte zeer smal opgaande groeiwijze waar de tuinarchitecten gretig gebruik van maken. Cupressus sempervirens wordt aangeplant als een blikvanger in een vak bodembedekkers of in een groep met verschillende hoogten bij elkaar.

De Cupressus sempervirens kan je eigenlijk niet vergelijken met een loof of naaldboom, het kleine blad van de Cypres is donkergroen en ligt zo dicht tegen de takken dat je alleen het driehoekige schubvormige blad te zien krijgt. Doordat er alleen sprake is van een lengtegroei zonder zijtakken te maken blijft de Cypres zo extreem smal. Een Cupressus sempervirens kan een hoogte bereiken van maar liefst 30 meter al zou dat in Nederland en Vlamingen niet snel gebeuren daar de Cypres in ons klimaat bijzonder langzaam groeit. De mannelijke kegels van de Cypres zijn slechts 3mm lang, groen van kleur en hebben de vorm van een ei. De vrouwelijke kegels zijn eveneens groen van kleur maar bolvormig en met een afmeting van 3 à 4cm een stuk groter.

Snoeien
De cypres vraagt maar om weinig onderhoud. Eigenlijk snoei je de conifeer in het najaar liefst ver voor de vorst met een snoeischaar licht bij. Belangrijker nog zijn de kegels die de conifeer in het najaar zet. Deze kegels maken zaad aan wat erg veel kracht kost en ten koste gaat van de groei van de Cypres. Het beste is dan ook deze kegels er zo snel mogelijk af te halen door ze met duim en wijsvinger van de takken te draaien.

Combineren met
Olea europea
Lavandula (Lavendel)
Vijgen
Laurus nobilis (Echte laurier)