Heesters

De Daboecia die in het Nederlands Ierse heide of Kruipheide genoemd wordt is een kleine bladhoudende heester die het uitstekend doet op de zuurdere grondsoorten. Het glimmende donkergroene blad van de Daboecia heeft wel wat weg van de blaadjes van een Buxus maar groeien in bosjes die wat uit elkaar aan langere takken groeien. De bloemetjes bloeien, afhankelijk van de soort, wit of roze en bloeien aan de uiteinden van de stengels. Daboecia bloeit vanaf ongeveer juli tot en met oktober. Op de uiteinden van deze stengels bevinden zich niet of nauwelijks bladeren waardoor de kleine bloemen goed tot hun recht komen. De bloemen vertonen gelijkenissen met de bloemen van de Galanthus maar zijn iets boller. Voor strengere vorstperiodes is het verstandig de Daboecia af te dekken met bijvoorbeeld wat beukenblad of snoeiafval van coniferen. De Daboecia kan temperaturen verdragen tot ongeveer -10 maar als de plant op de koude oostenwind staat kunnen de takken al eerder invriezen. Jonge Daboecia is op jonge leeftijd een vrij los struikje die na verloop van tijd door de snoeibeurten een meer gedrongen heestertje wordt.

Snoeien
Daboecia kan je het beste half maart snoeien. Indien je de Daboecia direct na de bloei zal snoeien is de kans op bevriezing vele malen groter. Snoei de bloeitakken en ingevroren takken van het vorig seizoen terug. Snoei de Daboecia niet te diep terug en zorg in alle gevallen dat je niet op het kale hout snoeit.

Populaire soorten

Daboecia cantabrica ‘Atropurpurea’: Mooie ongeveer 45 cm hoge soort met violetpaarse bloemen voor een plaats in de rotstuin of heidetuin. Liefst in de zon.

Daboecia cantabrica ‘Alba Globosa’: Witte variant die ongeveer 35 cm hoog zal worden.

Daboecia cantabrica ‘Globosa Pink’: Eveneens een heester met een hoogte van ongeveer 35 cm. Deze variëteit heeft paarsroze bloemen en bloeit iets minder lang dan bovengenoemde soorten.

Vermeerderen
Daboecia laat zich goed vermeerderen middels zomerstek.

Combineren met

  • Hebe
  • Brem
  • Erica