Tuinideeën & Tips

Goed tuinonderhoud is het hele jaar door belangrijk. In de zomer misschien nog wel een beetje meer. Juist dan geniet je extra van de ruimte die de tuin te bieden heeft. Heerlijk om avonden in de tuin door te brengen met familie en vrienden, lekker te luieren in de zon of te tuinieren. Tegelijkertijd zorgt dit seizoen ook voor de nodige uitdagingen. De zomers in Nederland kunnen immers nogal onvoorspelbaar zijn. Soms zijn er ongelooflijke droge periodes met veel zon, maar er komen ook dagen en weken voor waarbij de regen met bakken uit de lucht valt en er veel wind staat. Daarom moet je in Nederland op alles voorbereid zijn. Dat geldt ook voor de tuin. Maar waar denk je dan aan? In dit artikel delen we de beste tuintips voor de komende zomer.

Zorg voor extra plezier deze zomer
Blijf je deze zomer gewoon lekker thuis? Of zullen er heel wat weken in en om het huis worden doorgebracht als gezin? Dan is het fijn als de tuin hierbij ingezet kan worden. Overweeg daarom de aanschaf van enkele tuin producten die het plezier en de comfort in eigen tuin kunnen verhogen. Denk bijvoorbeeld aan een jacuzzi of zwembad. Dat is een flinke investering, maar hier heb je jaren profijt van en het kan de zomer werkelijk onvergetelijk maken. Zeker kinderen zullen hier zeker van genieten.

Dit is tevens een goed moment om andere voorwerpen in de tuin eens te controleren en indien nodig te vervangen. Een comfortabele tuinset is bijvoorbeeld absoluut onmisbaar deze zomer. Zorg ervoor dat het hele gezin een fijne plek heeft om te genieten van de zomerse dagen.

Houd rekening met droogte
De afgelopen jaren hebben we in Nederland vaak droge periodes gehad. Tegelijkertijd stegen de temperaturen ook steeds vaker tot tropische waardes. Doordat het weer in Nederland verandert, zien we ook dat we anders naar onze tuin moeten gaan kijken. Belangrijk is dat er in elk geval met droogte en hitte rekening wordt gehouden. Voorkom dat planten de zomer niet overleven en investeer bijvoorbeeld in kwalitatieve sproeiers. Houd wel rekening met het juiste moment om deze sproeiers ook daadwerkelijk te gebruiken. Het kan bijvoorbeeld heel verleidelijk zijn om dit juist op het heetste moment van de dag te doen. Zeker als je opmerkt dat je planten het moeilijk hebben. Maar wist je dat je je planten hiermee kunt verbranden? Als je ze nat maakt en de zon volop schijnt, kan dit een groot risico opleveren. Wacht daarom altijd tot de zon weg is. Sproei je gazon of planten bij voorkeur in de avond of in de vroege ochtend. Er bestaan ook watertimers. Dan gaat de sproeier op een vast moment in de zomer aan. Zo weet je zeker dat je dit niet kunt vergeten en dat dit altijd op het juiste moment gebeurt.

Plaats een regenton in de tuin
Soms worden onze zomers juist gekenmerkt door heel veel regen. Wil je spaarzaam omgaan met het (kraan)water? Dan is het een goed idee om de regen op te vangen. Een regenton kan ongelooflijk waardevol zijn in de zomer. Zo heb je altijd wat water tot je beschikking om de planten te bewateren. Een regenton in de tuin kan je al snel duizenden liters per jaar besparen.