Tuinideeën & Tips

De tuin is een plek rondom je woning waar je trots op bent. Je steekt er veel tijd in om deze plek op orde te houden, maar je krijgt er dan ook een hoop voor terug. Zowel voor als achter je woning kan je een tuin hebben. Hoe je deze tuin gebruikt en indeelt, bepaal je zelf. De één plaatst er vlonders en creëert er een mooi terras, terwijl de ander de tuin vol plant met bloemen. Dat is het mooie aan een tuin: je kunt er mee doen wat je wilt. Een ondergewaardeerde factor bij het bijhouden van de tuin is de indeling. Hoe pak je een optimale indeling aan en hoe spelen items zoals een borderrand hierin een rol? We vertellen het je in deze blog.

Waarom een worteldoek essentieel is voor jouw tuin
Een indeling van je tuin doe je niet alleen boven de grond, maar ook in de grond. Hierbij kan een worteldoek je helpen. Dit product wordt ook wel een anti-worteldoek genoemd, en dat is niet zonder redenen. De voornaamste reden waarom je gebruik maakt van dit item, is om onkruid tegen te gaan in de tuin. Zowel voor als achter kun je hiermee te maken krijgen. Hier zit je niet op te wachten, want het tast de kwaliteit van je tuin aan en het ziet er simpelweg niet goed uit. Handmatig het onkruid verwijderen is bovendien een klus waar je geen tijd en moeite aan wilt verspillen. Een worteldoek is de beste manier om de groei van onkruid tegen te gaan.

Maar op welke manier draagt een worteldoek bij aan een betere indeling van je tuin? Een worteldoek plaats je niet alleen tegen onkruid, maar het kan ook stevigheid bieden aan onder meer je grind, stenen of boomschorsen. Hierdoor ontstaat er een strakkere verdeling tussen gedeeltes in je tuin. Ook voor bestrating kan een worteldoek het fundament vormen. Dit levert een algeheel strakker en mooier eindresultaat op, met een betere verdeling tussen de onderdelen van je tuin. Alles ligt er stabieler bij, en ook het weghalen van onderdelen wordt op deze manier gemakkelijker gemaakt. Worteldoeken kunnen ook onder vlonders aangebracht worden.

Belang van een borderrand
Een andere manier waarop je jouw tuin optimaler kan indelen is met behulp van een borderrand. Een borderrand is een populaire optie en is iets wat je wellicht al in andere tuinen tegen bent gekomen. Ook voor jouw tuin kan dit een optie zijn. Deze rand pas je toe als je diverse gedeeltes binnen je voor- of achtertuin van elkaar gescheiden wilt houden. Dit zorgt voor meer overzicht en het ziet er simpelweg ook beter uit. Het wordt onder meer ingezet voor het scheiden van het gazon, het grindpad of het terras.

Borderranden kun je op verschillende plekken inzetten. Zowel in de voor- als in de achtertuin past dit. Vaak zie je dat mensen deze rand toepassen bij de oprit. Zo ontstaat er een mooie scheiding tussen gedeeltes. Dit draagt bij aan een betere verdeling van de tuin, waarbij er minder overlap is tussen verschillende delen. Je bepaalt zelf van welk materiaal de borderrand gemaakt zal zijn, of dit nu hout of verzinkt staal is. Naast een mooiere verdeling van je tuin en bescherming van de gedeeltes, zorgt een borderrand ook voor een schitterend ruimtelijk effect. Daarom kies je voor een worteldoek en een borderrand in je tuin.