Vaste planten

Delphinium met als Nederlandse naam Ridderspoor is een grote groep planten. Al deze variëteiten zijn rijk bloeiend mits ze in een goed doorlatende humusrijke grond staan. Delphinium is wel wat gevoelig voor meeldauw en een plaats in de wind kunnen ze zeker niet waarderen. Voor zover mij bekend zijn alle soorten Delphinium volkomen winterhard. Delphinium soorten bloeien allen tussen het einde van de lente en het einde van de zomer met paarse, blauwe, rode, witte of gele bloemen. Het blad van Delphinium is diep ingekerft met 3 tot 7 bladdelen.

De Delphinium is een te grote groep planten om deze allemaal apart te bespreken. Wel kan ik ze onderverdelen in 3 groepen te weten:

Delphinium belladonna hybriden
De Delphinium belladonna hybriden zijn over het algemeen bossige planten die niet hoger zullen worden dan 100cm. Na de bloei kan je proberen om deze groep een tweede bloei te laten doormaken door de plant af te knippen.

Combineren met

  • Echinacea
  • Monarda

Delphinium elatum hybriden
De Delphinium elatum hybriden is een groep die een stuk hoger wordt dan de belladonna hybriden. Deze groep kan een hoogte bereiken van 190cm.

Combineren met

  • Knautia
  • Phlox (Vlambloem)

Delphinium pacific hybriden
De Delphinium pacific hybriden zijn verreweg de hoogste uit de Delphinium groep. Sommige kunnen een hoogte bereiken van wel 250cm. Ondersteuning van deze hoge vaste planten is dan ook gewenst.

Combineren met

  • Anemone (Herfst Anemoon)
  • Aster (Herfst Aster)

Vermeerderen
Alle Delphinium soorten laten zich goed vermeerderen middels scheuren/delen.