Heesters

De Deutzia is een mooie rijk bloeiende, vrij kleine, sierheester die maar weinig bekendheid geniet. De Nederlandse naam voor deze bladverliezende heester is Bruidsbloem. De Deutzia is goed winterhard in het Nederlandse en Vlaamse klimaat en is tevreden met iedere grondsoort mits deze niet te droog is. De Deutzia bloeit, afhankelijk van de soort, vanaf mei tot en met juni met witte of roze bloemen die verschijnen op het tweejarige hout. De Deutzia wordt wel met de Philadelphus verward maar bij twijfel is een takje afknippen voldoende om zeker te weten of je te maken hebt met een Deutzia of een Philadelphus. De Deutzia heeft in tegenstelling tot de Philadelphus holle stengels.

Populaire soorten

Deutzia gracilis: Deze Bruidsbloem is met zijn maximale hoogte van ongeveer 100cm is prima geschikt voor de wat kleinere tuinen. De zeer rijk bloeiende kleine heester bloeit met zuiverwitte bloemen van mei tot en met juni.

Deutzia hybrida ‘Mont Rose’: Wat oudere Bruidsbloem die met een hoogte van 150 tot 175 cm een stuk hoger is dan eerdergenoemde. Bloeit vanaf juni tot en met juli met witroze bloemen in trossen.
 
Deutzia purpurascens ‘Kalmiiflora’: Erg mooie soort die maximaal 150cm hoog zal worden. De bloemen zijn wit met karmijn en bloeien zeer rijk van mei tot en met juni. Maak van deze soort eens een kleurrijk heggetje en snoei hem dan met een heggenschaar.

Deutzia rosea: Zoals de naam al doet vermoeden bloeit deze 80cm hoog wordende Bruidsbloem met roze bloemen. De bloeitijd is van juni tot en met juli.

Deutzia scabra ‘Pride of Rochester’: Zeer grote Bruidsbloem van wel 250cm. De wit met roze gestreepte bloemen bloeien vanaf juni tot en met juli. De grote heester is zeer rijk bloeiend.

Snoeien
De Deutzia snoeien we liefst ieder jaar direct na de bloei. Normaal zal dit eind juni begin juli zijn. Pas een sterke verjongingssnoei toe. Liefst 10 tot 20% van de takken tot aan de grond toe afknippen.

Vermeerderen
De Deutzia laat zich goed vermeerderen middels houtstek.

Combineren met

  • Geranium
  • Verbena
  • Hibiscus