Tuinideeën & Tips

Tuinieren kan best een dure hobby zijn. Hoe fijn is het dan als je wat geld kunt besparen op andere dingen, zodat je extra centjes in je tuin kunt steken? Begin bijvoorbeeld met internet vergelijken, verzekeringen naast elkaar leggen en neem je energieleverancier eens onder de loep. Wedden dat je nog heel wat kunt besparen en zo eindelijk die mooie magnolia of olijfboom kunt kopen?

Maar vervolgens komt het moeilijke gedeelte, want niet iedereen wordt geboren met groene vingers. Sommigen van ons gaan planten pas water geven als ze al dagen op apegapen hangen, of sproeien juist te fanatiek, wat planten ook niet happy maakt. En de perfecte standplaats voor je nieuwe, groene aanwinst is ook een hele uitzoekerij. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het tuinieren? Installeer deze vijf apps en je hebt binnen de kortste keren groene vingers!

1. MijnTuin.org
Je bent niet de eerste en zeker niet de laatste die weleens wat mis ziet gaan in de tuin. MijnTuin.org is een soort sociaal netwerk van tuinliefhebbers en de deelnemers staan klaar om je te helpen met al jouw tuinvragen. Met deze app krijg je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie en verzorgingstips.

2. Moestuinder (alleen iOS)
Het verzorgen van de moestuin luistert nog wat nauwer. Zo moet je niet jaren achtereen hetzelfde gewas op dezelfde plek zaaien en staan sommige plantjes niet graag naast elkaar. In Moestuinder houd je een logboek bij van wat je hebt gezaaid en je vindt in deze app ook allerlei handige informatie, bijvoorbeeld over wat je wanneer kunt zaaien.

3. PlantNet
Heb jij ook al eens per ongeluk een vaste plant uit de border getrokken, omdat je dacht dat het onkruid was? Dankzij de app PlantNet overkomt dit je niet meer. Je maakt een foto van een deel van de plant, zoals een blad of een bloem, en PlantNet laat je weten met welke plant je waarschijnlijk te maken hebt.

4. Gazonwekker
Een gazon onderhouden is een hele kunst. Ontsierende kale en bruine plekken, mossen die welig tieren tussen de sprietjes, het zijn allemaal dingen die je tegen kunt komen in je grasmat. Helaas bestaat de app Gazonwijzer niet meer, maar een goed alternatief is de Gazonwekker van Welkoop. Geen app, maar een nieuwsbrief die je eenmaal per maand via e-mail of sms ontvangt. Zo weet je precies welke verzorging jouw gazonnetje iedere maand nodig heeft.

5. Maan & Tuin
Volgens het principe van het biodynamisch tuinieren heeft de stand van de maan en de andere planeten invloed op de vruchtbaarheid van de bodem en talloze andere processen die met groeien en bloeien te maken hebben. Deze app vertelt je wat je op iedere dag het beste kunt doen, zodat jouw planten floreren.