Heesters

Diervilla is een vrij onbekende bladverliezende heester die nauw verwant is aan de Lonicera en de weigelia. Diervilla is een makkelijk te houden bodembedekkende heester die het op vrijwel iedere grondsoort doet. De zwavelgele bloemen bloeien vanaf juni tot en met augustus en bloeien aan de eenjarige sierlijk overhangende takken. De Diervilla is een echte zonaanbidder die zeker tijdens de bloei niet te droog wil staan.

Snoei
Diervilla bloeit op eenjarige scheuten. Snoeien kan je het beste doen in het vroege voorjaar (maart). Knip de struik sterk terug met een heggenschaar. De Diervilla maakt dan een massa aan nieuwe takken die rijk zullen bloeien.

Plant eens een heg aan van Diervilla. Het zeer aparte effect van een rijk bloeiende haag als de Diervilla zal wel een hoop bekijks opleveren.

Populaire soorten
Diervilla rivularis: 200cm hoog wordende soort die vrij sterk groeit. De gele bloemen bloeien vanaf juni tot en met juli.
 
Diervilla sessilifolia ‘Butterfly’: Zeer fraai bronskleurig blad waar de gele bloemen mooi tegen afsteken. De heester is zal een maximale hoogte bereiken van 200cm. De gele bloemen bloeien, aan stevige opgaande takken, zeer rijk van mei tot en met juli. Persoonlijk vindt ik deze verreweg de mooiste Diervilla.

Diervilla sessilifolia ‘Dise’: Op zoek naar een Diervilla met de zelfde eigenschappen als bovenstaande maar ruimte tekort voor een heester van 200cm hoog dan is deze Diervilla de soort waar u naar op zoek bent. En ik kan zeggen dat het op dit moment nog wel even zoeken zal zijn voordat deze 125cm hoge Diervilla bij de tuincentra te vinden zal zijn. Maar ik weet zeker dat als men de Diervilla sessilifolia ‘Dise’ eenmaal ontdekt heeft dit een knaller gaat worden.

Diervilla splendens: De hoogste Diervilla die te verkrijgen is. Deze soort kan uitgroeien tot een heester van ongeveer 250cm.

Vermeerderen
De Diervilla laat zich goed vermeerderen middels houtstek.

Combineren met

  • Knautia
  • Potentilla
  • Aster (Herfst Aster)