Snoeien

Hoe je het beste een druif snoeit is afhankelijk van de leeftijd van de druif. De eerste 3 jaar snoei je een druif of druivelaar zoals onze Vlaamse buren de druif noemen op een andere manier. Maar niet alleen de leeftijd van de druif bepaald de snoeiwijze ook is er verschil tussen winter en zomersnoei. Onderstaand zal ik dit eens nader uitleggen.

Druif snoeien de eerste 3 jaar

Jaar 1
Hier ga ik uit van een druivenstek die je afgelopen winter gestekt hebt. Na het planten (na 1 juni) zal de druivenstek één of meerdere scheuten maken. Zoek hiervan de mooiste scheut uit en laat deze zitten. Eventuele andere scheuten dien je terug te snoeien. Die ene scheut die je hebt laten zitten zal zijscheuten proberen aan te maken wat wij niet moeten toestaan. Je snoeit telkens als de druif een zijscheut maakt deze direct weg. Op deze manier zal alle groei naar de lengte en dikte van die ene scheut gaan. Afhankelijk van de soort druif en de weersomstandigheden zal de lengte van deze ene scheut tussen de 50 en 125 cm bedragen. Ook het wortelgestel zal zich op deze manier sterk ontwikkelen. Snoei nu als de druif in het najaar zijn blad heeft laten vallen de druif rigoureus terug tot ongeveer 3 knoppen boven de grond. Dit is het punt waar veel mensen verstek laten gaan daar de meeste van ons dit zonde vinden. Toch zal je hier veel voordeel in de komende jaren mee behalen.

Jaar 2
Wederom zal de druif met meerdere scheuten gaan uitlopen. Zoek nu de beste twee scheuten uit en verwijder alle andere scheuten die zich hebben gevormd of nog gaan vormen. Wederom tolereren we van deze twee scheuten niet dat ze zijscheuten aanmaken en knippen deze het hele groeiseizoen telkens weg. Als de druif zijn blad heeft laten vallen in het najaar zoeken we uit de twee scheuten de mooiste, dikste en krachtigste van de twee uit en binden deze voorzichtig op. De andere scheut knippen we geheel weg. Nu staat er dus één stevige aangebonden scheut die vanaf nu Moederstam genoemd wordt.

Jaar 3
Vanuit de moederstam zullen zich nu in mei scheuten gaan vormen. Bind de scheuten die vanuit de moederstam groeien, nadat ze sterk genoeg zijn, voorzichtig langs de draden op. Het beste is om stevige draden te spannen om de 35 à 45 cm. Deze aangebonden scheuten die vanuit de moederstam komen noemen we vanaf nu de draagsporen.

Wintersnoei druif ouder dan 3 jaar
Zoals we hierboven al schreven bestaat de druif uit een moederstam en draagsporen. De moederstam en draagsporen van de druif worden normaal gesproken niet gesnoeid. Enkel bij zwaar verwaarloosde of zeer oude druiven kan het zijn dat de moederstam en/of draagsporen gesnoeid dienen te worden. De zijtakken en het verlengde van de draagsporen zijn de vruchttakken waarop de druif zal bloeien en druiven zal dragen. Juist de vruchttakken van de druif dienen ieder jaar vernieuwd te worden. De reden hiervoor is dat een druif slechts vruchten zal dragen op eenjarige scheuten. Je snoeit de vruchttakken, het liefst in februari als het niet vriest, die afgelopen jaar gebloeid en vruchten gedragen hebben weg tot boven het eerste goed ontwikkelde oog (knop). In de meeste gevallen zal dit het tweede oog vanaf het draagspoor zijn daar het eerste oog vaak niet goed ontwikkeld is.

Draagsporen druif verjongen
Indien de druif weinig tot geen druiven draagt dan dienen we eens goed te kijken naar de lengte van de draagsporen. Wat ik vaak tegenkom is dat de draagsporen veel te lang zijn waardoor krachtige groei zal verzwakken met het gevolg dat de druif weinig of druiven van een slechte kwaliteit dragen. Indien de draagsporen te lang zijn kan je deze verjongen door ze in te korten tot ongeveer 10cm vanaf de moederstam. Uit de onderste scheut zullen zich dan meerdere nieuwe scheuten vormen. Bewaar de beste en krachtigste van deze scheuten om hier een nieuw draagspoor van te maken. Denk er wel aan dat deze scheut het volgende jaar niet zal bloeien en vruchten dragen. Indien je dus meerdere of zelfs alle draagsporen zal willen verjongen kan je dit het beste door dit jaar de ene helft en volgend jaar de andere helft te verjongen. Op deze manier heeft u in ieder geval nog een aantal draagsporen die druiven zullen dragen.
 
Zomersnoei druif
De zomersnoei is op zijn minst net zo belangrijk als de wintersnoei van de druif. Alleen als je de zomersnoei goed uitvoert zullen er grote en gezonde druiven gevormd worden. Het begint eigenlijk met de dieven die je het gehele groeiseizoen uit de druif moet knippen. Dieven zijn de scheutjes die in de oksels van de draagsporen tot ontwikkeling komen. Nu is het wachten op de eerste bloemtrosjes. Wil je de bloemtrosjes van de druif ontdekken dan dien je zo rond begin juni de druif goed te observeren daar de bloei niet erg opvalt. Gelukkig weten de bijen de bloemen wel goed te vinden daar dit voor de bestuiving erg belangrijk is. Zo rond half juli begin je toch duidelijk trosjes met hele kleine besjes te zien. Dit is het moment om wederom de snoeischaar ter hand te nemen en iedere vruchttak die een trosje besjes bezit terug te snoeien tot ongeveer twee bladeren voorbij het trosje. Indien er op één vruchttak meerdere trosjes gevormd zijn dan laat je slechts het trosje die het dichtst bij de draagspoor staat staan. Alle scheuten die geen trosjes bezitten kunnen volledig weggesnoeid worden. Op deze manier kan de druif zijn krachten gebruiken om mooie druiventrossen te maken.

Druiven krenten
Schrik niet als er na verloop van tijd besjes spontaan van de steeltjes vallen. Dit is absoluut geen reden voor paniek maar slechts een natuurlijke rui. Toch is de natuurlijke rui van de druif niet voldoende voor een ieder die net zulke mooie grote druiven als in de winkel liggen aan hun eigen druivelaar willen hebben groeien. Je zal dan de natuurlijke rui een handje moeten helpen door, zoals dat zo mooi heet, te gaan krenten. Druiven krenten is echter voor de echte fanatieke druiven bezitter en vraagt toch wel om wat geduld. De trosjes met bessen dienen stuk voor stuk bekeken te worden en vrij gemaakt te worden van overtollige besjes. Het beste is om de 9 grootste besjes te laten zitten en de rest te verwijderen door deze voorzichtig met duim en wijsvinger van het steeltje te draaien.

Het aanbinden van druiven dien je altijd te doen met bindbuis.!!