Tuin ziekten

Echte Meeldauw is een verzamelnaam voor een schimmelinfectie die voornamelijk op de bovenzijde van het blad van het geïnfecteerde gewas voorkomt. Er zijn zeer veel soorten Echte Meeldauw. Bijna iedere plantgroep heeft zijn eigen soort Meeldauw. Meestal wordt Echte Meeldauw dan ook genoemd naar de plantensoort die geïnfecteerd is zoals Eikenmeeldauw, Rozenmeeldauw, Appelmeeldauw enz. Echte Meeldauw kan de plant enorm verzwakken. De schimmel zuigt sappen uit de cellen van de geïnfecteerde plant. Vaak zal hierdoor het blad vervormen of opkrullen. Tevens kan de schimmel zo dik op de bladen liggen dat licht niet meer of moeilijk bij de plant kan doordringen.

Bestrijding Echte Meeldauw
Bestrijden van Echte Meeldauw is mogelijk door het gewas te bespuiten met een chemisch bestrijdingsmiddel. Persoonlijk ben ik nooit een voorstander om direct naar chemische bestrijdingsmiddelen te grijpen. Beter is het om te kiezen voor Meeldauw resistente soorten. Tevens zou je in siertuinen in een vroeg stadium de aangetaste bladeren kunnen verwijderen.

Het verschil tussen Echte Meeldauw en Valse Meeldauw kan je makkelijk vaststellen door er met je hand over te wrijven. Wrijf je de Meeldauw makkelijk weg dan heb je te maken met Echte Meeldauw is het zeer moeilijk weg te wrijven dan heb je te maken met Valse Meeldauw.