Elektriciteit in de tuin aanleggen is een klus die iedereen uit kan uitvoeren mits de juiste materialen worden gebruikt en er voldoende kennis over elektriciteit buitenshuis vergaard is. Stel jezelf alvorens te starten met elektra in de tuin de vraag of je jezelf in staat ziet deze klus op een veilige manier te klaren of dat het wellicht verstandiger is om een vakman in te huren. Ook kun je een keuze maken voor zwakstroom. Lees in ieder geval het artikel veilig elektra in de tuin.
Maak een schets
Heb je besloten om zelf elektriciteit in de tuin aan te leggen dan kan je het beste goed overdenken wat jouw wensen zijn. De makkelijkste manier is om een schets van de tuin te maken en daar de punten in te tekenen waar je elektriciteit wilt en met welk doel. Het voordeel van het maken van een schets is dat je aan de hand van de schets een boodschappenlijstje kan maken. Tijdens het maken van een schets zal je wellicht op meerdere ideeën kunnen komen en kan je eventuele problemen voor zijn.
Boodschappen doen
Nu duidelijk is waar wat moet komen en er een boodschappenlijstje is kan je de materialen gaan kopen. Bedenk goed dat elektriciteit en vocht niet samengaan en er dus bij de inkoop goed op gelet moet worden of de materialen voor buitenshuis gebruik geschikt zijn. Onderstaand een aantal tips:
Kabel: Gebruik in de tuin altijd speciale grondkabel. Grondkabel wordt aangeduid als VMvK of vMvKas. Deze kabel dient minimaal 60 cm diep ingegraven te worden en behoeft niet in een mantelbuis getrokken te worden daar deze kabel is voorzien van een stalen mantel met een aardedraad die verweven ligt onder de mantel.
Stopcontacten: Stopcontacten voor in de tuin kan je herkennen aan het klepje die het stopcontact spatwaterdicht afsluit. Monteer een stopcontact in de tuin aan een paaltje op minimaal 25 cm hoogte zodat deze nooit onder water kan komen te staan door bijvoorbeeld hevige regenval. Een buitenstopcontact is NIET WATERDICHT maar spatwaterdicht.
Schakelaar: Voor een buitenschakelaar geldt hetzelfde als voor een buitenstopcontact. Behalve dan dat de schakelaar niet voorzien is van een klepje.
Kabeldoos: Voor bovengrondse verbindingen kan je spatwaterdichte kabeldozen gebruiken. Gebruik een spatwaterdichte kabeldoos nooit onder de grond.
Gietmof: Voor verbindingen onder de grond gebruik je een gietmof. Een gietmof bestaat uit een kunststof bakje waar je de kabels na het verbinden in legt. Door het bakje te vullen met de bijgeleverde kunsthars ontstaat een waterdichte verbinding.