Tuin plagen

De Emelt is de pootloze larve van een langpootmug. De Emelt heeft geen duidelijk waarneembare kop en is grauw (grijs/bruin) van kleur. Emelten hebben een lengte van 2 tot 4 cm en leven onder de grond. De Emelten zijn een ware plaag voor het gazon. De diertjes vreten niet aan de wortels van het gazon zoals op vele websites te lezen is, maar ze eten het jonge groen op. Dit doen ze door vanuit hun holletjes het jonge groen naar beneden te trekken. Het gazon zal hierdoor bruine kale plekken krijgen. Niet alleen gras valt ten prooi aan de Emelten. Ook Sla, Kool, Aardappel, Aardbei, Kervel en Peterselie staan hoog op de menukaart van de Emelt. De Emelten zijn het meest actief in het voorjaar, maar in de nazomer willen ze ook wel eens opduiken. Op zandgronden zal je niet snel last hebben van Emelten daar de Emelt de voorkeur geeft aan een natte en humusrijke omgeving. Indien er op zandgronden ongeveer hetzelfde schadebeeld in een gazon aanwezig is, zal de boosdoener waarschijnlijk niet de Emelt zijn maar de Engerling.

Preventieve Bestrijding
Bij preventieve bestrijding zullen we niet direct verlost zijn van de Emelten maar voorkomen we dat volgend jaar het gazon wederom geruïneerd wordt.

  • Aanplanten van Knoflook, Papaver en Goudsbloem.
  • Maai vanaf half augustus tot half september het gazon goed kort. De Langpootmug legt op dat moment de eitjes en geeft de voorkeur aan hoog gras.
  • Om dezelfde reden dien je te zorgen dat de tuin onkruidvrij is.
  • Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is.
  • Werk geen halfverteerde plantresten onder.

Biologische bestrijding
Emelten zijn zeer goed te bestrijden met aaltjes (insecten parasitaire nematoden). Het is een makkelijke, natuurvriendelijke en veilige manier van bestrijden. De aaltjes worden verhandeld in een kleisubstantie. De kleisubstantie meng je met water en giet je over de aangetaste plekken. De aaltjes gaan zelf op zoek naar de Emelten en eenmaal gevonden zullen ze in de Emelten dringen. De aaltjes scheiden een bacterie af die de Emelt zal doden. De aaltjes planten zich voort en uit de dode Emelten komen nieuwe aaltjes die weer op zoek gaan naar Emelten. Voor een optimaal resultaat dient de bodemtemperatuur boven de 13°C te bedragen.
 
Chemische bestrijding
Chemische bestrijding van Emelten is volgens de richtlijnen van de Nederlandse wet niet mogelijk.