Heesters

Erica heeft de Nederlandse naam Dopheide maar de Erica carnea soorten worden meestal Winterheide genoemd. De naam Winterheide doet je natuurlijk al vermoeden dat er iets bijzonders in de winterperiode te zien zal zijn wat ook het geval is. Erica carnea bloeit, afhankelijk van de soort, vanaf de late winter tot het begin van de lente met kleine cilindervormige bloemen in trossen. Erica carnea heeft kleine, naaldachtige bladeren met een lengte van ongeveer 8mm. De plant is wintergroen maar sommige soorten vertonen wel een typische herfstkleur. Erica carnea vereist een vochtige, goed gedraineerde zure bodem op een plaats in de volle zon of halfschaduw.

Gebruik
Hoewel de Erica carnea een winterbloeiend heestertje is plant ik hem niet zo snel zomaar tussen andere planten. Heide is een plant die qua uiterlijk niet goed lijkt te passen in de traditionele Nederlandse tuinen. Ook heeft Heide hele andere behoeftes wat betreft de grondsoort. Heidesoorten vallen onder de groep ericaceae wat allen zuurminnende planten zijn. Zuurminnende planten verlangen een zure grond wat veel andere plantsoorten juist niet kunnen waarderen. Als je dan ook Heide in de tuin wilt dan kan je het beste een Heidetuin aanleggen. De beste manier om een heidetuin aan te leggen is om ongeveer 40cm van de huidige grond in de tuin af te graven en weer op te vullen met tuinturf. Indien je het vermoeden hebt dat de grond al zuur is dan kan je dit testen middels een bodemonderzoek. Maak het geheel een beetje glooiend of heuvelachtig om een natuurlijke uitstraling te creëren. Erg fraai is het om paadjes door de heidetuin te maken met bijvoorbeeld houtsnippers of schelpen.

Onderstaand een aantal planten die geschikt zijn om in een heidetuin te planten:

Vermeerderen
Erica carnea kan je vermeerderen middels zaaien, stekken en scheuren.

Snoeien
Erica carnea heeft de neiging om aan de onderkant te gaan verhouten als er niet jaarlijks een snoeibeurt plaatsvindt. De takken worden dan te lang en te zwaar waardoor de plant uit elkaar valt wat geen fraai gezicht is. Direct vanaf het eerste groeiseizoen dien je om dit te voorkomen, direct na de bloei, de Heide voor een derde terug te knippen wat het makkelijkst gaat met een scherpe heggenschaar. Knip de plant niet recht af maar probeer er mooie polletjes van te knippen. Indien je te maken hebt met een al verhoute heideplant dan is het moeilijk om er nog een mooie frisgroene plant van te maken. Als je de Heide tot op het kale hout terugsnoeit dan is de kans dat de plant niet meer uitloopt erg groot. Natuurlijk kan je het wel proberen maar de praktijk zal uitwijzen dat een rit naar het tuincentrum verstandiger is.

Populaire soorten