Bamboe en (sier) Grassen

Fargesia is één van de meest ideale bamboes voor in een tuin, balkon of dakterras. Deze bamboe zal niet woekeren in uw tuin daar het een polvormende bamboe is. De Fargesia is bij vele beter bekend als Arundinaria wat de oude benaming is. De groep Fargesia bestaat uit ongeveer 80 soorten waarvan er voor ons klimaat ongeveer 30 geschikt zijn. Je kan zelfs de Fargesia aanplanten als een haag. De Fargesia kan je het beste planten in vochtige licht zure grond. Een groot misverstand is dat je aan een bamboe kan zien wanneer de tuin water nodig heeft. Vaak hoor ik ‘als het blad van de bamboe krult dan is de aarde te droog’. Dit is echter niet het geval. Bij zeer warm weer krult de bamboe zijn blad altijd op om verdere verdamping te voorkomen ook als de aarde vochtig genoeg is.

Snoeien Fargesia:
Voor het beste resultaat knip je met een snoei of takkenschaar een aantal dikke en dunne takken tot op de grond toe af. Kies voor takken aan zowel de buiten als de binnenkant (uitdunnen). Op deze manier krijg je het mooiste resultaat. Meestal worden enkel de buitenste takken van de Bamboe gesnoeid. Het hart van de plant zal na verloop van jaren verouderen waar de Bamboe niet mooier op zal worden. Indien de Fargesia aangeplant is als haag dan kan je deze met een heggenschaar terugsnoeien. De beste tijd om Bamboe te snoeien is maart/april.

Enkele veelgebruikte soorten Fargesia
Fargesia nitida: Een bij uitstek geschikte fargesia soort die luchtig is door de stammen van verschillende hoogte. De Fargesia nitida doet het in tegenstelling tot vele anderen uitstekend op schaduwrijke plaatsen. De stammen (internodiën) zijn zwart van kleur wat voor vele een absolute meerwaarde heeft.

Fargesia robusta: Zeer imposante bamboe die een hoogte bereikt van maar liefst 6 meter. Het nog jonge blad van deze bamboe is groen van kleur maar naar verloop van tijd zal dit goudgeel kleuren.
 
Fargesia murieliae: Deze bamboe zal een hoogte bereiken van ongeveer 300cm. Indien de plant te breed wordt kan je wat van de pol afsteken. Door de geringe hoogte en polvorming is deze soort zeer geschikt voor in bloembakken. Bij zeer strenge winters wil het gebeuren dat de bamboe al zijn blad laat vallen. In het voorjaar loopt dit echter weer terug uit.

Wil je echt iets aparts in de tuin? Plant de Fargesia murieliae ‘Jumbo’ dan aan als een haag. Je kan deze dan met de heggenschaar snoeien zoals bijvoorbeeld een laurier haag.

Vermeerderen
Fargesia kan je het makkelijkste vermeerderen middels scheuren.

Combineren met
Hosta
Aster