Heesters

De aankondiging van het voorjaar doet de Forsythia in het geel. Dat is toch wel het beste kenmerk van de Forsythia. Deze zeer uitbundige bloeier komt in overvloed voor in de Nederlandse tuinen. Vanaf half februari, nog voordat de struik zijn blad heeft, staat ze te bloeien. Vandaar dat de Forsythia ook wel ‘bloeiend hout’ wordt genoemd.

Forsythia snoeien
De Forsythia bloeit op tweejarig hout. Snoeien is dus kinderspel mits dit direct na de bloei uitgevoerd wordt. De takken waar de bloemen bruin zijn en verdorren snoei je met een snoei of takkenschaar tot enkele centimeters boven de grond af. Van daar uit zullen jonge scheuten omhoogschieten waar de Forsythia het volgende jaar op zal bloeien. Het beste is om ieder jaar ongeveer 20 tot 25% van de takken uit de Forsythia te snoeien. Bekijk ook de film Forsythia snoeien.

Vermeerderen
Forsythia laat zich goed vermeerderen middels afleggen.

Combineren met
• Ilex (Hulst)
• Prunus (Sierkers)
• Corylus (Kronkelhazelaar)

Populairste soorten
• Forsitia intermedia ‘Spectabilis’

Snoei een mooie bos takken aan het einde van het najaar af en plaats deze gedurende 4 weken in een koelkast of vriezer. Liefst bij een temperatuur van -1 à -2 °C. Zet de takken in een vaas en deze zullen na ongeveer 10 dagen (bij kamertemperatuur) in bloei staan.

Latijnse naam: ForsythiaStandplaats licht: Zon/Halfschaduw/schaduw
Nederlandse naam: Chinees klokjeStandplaats vocht: Normaal
Plantgroep: Heester/struikGrondsoort: Normaal
Bloemkleur: GeelWintergroen: Nee
Bloei: Februari/maartWinterhard: Ja
Planthoogte: 250 cmAantal per M²: 1