Heesters

De Fothergilla is een onbekende maar o zo mooie bladverliezende heester waar zover ik weet geen Nederlandse benaming voor is. De Fothergilla valt onder de familie van de Hamamelidaceae wat je bij het zien van de herfstkleuren van het Elsachtige blad niet zal verwonderen. De Fothergilla bloeit evenals de Toverhazelaar op de nog kale takken maar wel een stuk later in het jaar. De bloemen heerlijk geurende crèmewitte bloemen zonder kroonbladen verschijnen begin april en bloeien tot ongeveer half mei. Fothergilla gardenii ‘Mount Airy’ is een ideale keuze voor mensen met een kleine tuin die iets specials willen. De Fothergilla major is breed uitgroeiend en zal een hoogte bereiken van ongeveer 250cm. De Fothergilla staat graag in de zon of halfschaduw op een voedzame liefst wat zure grond. Hoe meer de Fothergilla in de zon staat des te mooier zal de herfstverkleuring zijn.

Soorten
Fothergilla gardenii ‘Mount Airy’: Zeer winterharde klein blijvende soort met een maximale hoogte van ongeveer 100cm

Fothergilla major: Breed opgaande heester die een hoogte kan bereiken van 250cm. Eveneens een zeer winterharde soort.

Fothergilla gardenii ‘Blue Mist’: Zeer aparte bladeren die een blauwe gloed over zich heen hebben. Tevens door een maximale hoogte van ongeveer 100 cm zeer geschikt voor de wat kleine tuinen.

Snoeien
De Fothergilla is een vrij langzame groeier die weinig snoei nodig heeft. Snoei ongeveer half maart eventuele schurende of zieke takken tot op de grond uit. Indien gewenst kan je ieder jaar een lichte verjongingssnoei toepassen.

Vermeerderen
Fothergilla laat zich stekken door het nemen van houtstek of afleggen waarbij afleggen de voorkeur heeft.

Combineren met

  • Mertensia
  • Hepatica
  • Uvularia