Vaste planten

Aardbeien het hele jaar door
Fragaria vesca die iedereen zal kennen als de Aardbei is nagenoeg het gehele jaar verkrijgbaar. Dit komt voornamelijk door de grote hoeveelheden Aardbeien die vanuit Spanje, Israël en Californië geïmporteerd worden. Deze Aardbeien worden in de wintermaanden in de Nederlandse supermarkten aangeboden en worden over het algemeen minder lekker gevonden dan de Aardbeien die in de zomermaanden in de schappen liggen. Vele denken dat het seizoen of land van herkomst de oorzaak is van de waterig smakende Aardbeien maar de oorzaak moet je zoeken in het Aardbeien ras wat in deze periode gebruikt wordt. Kwekers doen er alles aan om buiten gezonde, sterke en ziekteresistente rassen ook te selecteren op oogsttijden zodat ze u het gehele jaar door van Aardbeien kunnen voorzien. Nieuwe Aardbeienrassen ontstaan uit zaad na kruisbestuiving.

Aardbeien in uw eigen tuin
Ook in uw eigen tuin kunt u veel langer genieten van Aardbeien dan u wellicht zal denken. Kwekers zijn inmiddels zo ver dat ze vroege, middelvroege en late Aardbeienplanten hebben gekweekt. Om helemaal aan de behoefte van de consument te voldoen zijn er zelfs hangende en klimmende Aardbeienplantjes te koop. Aardbeien uit uw eigen tuin smaken over het algemeen veel lekkerder. De Aardbeien zijn aan de plant gerijpt waardoor ze zoeter en sappiger smaken maar bovenal is het gewoon heel erg leuk om Aardbeien uit eigen tuin te oogsten. Zeker voor kinderen is het erg leuk en leerzaam om jonge Aardbeienplantjes aan te planten en het hele proces van bloem tot Aardbei te volgen. Doordat de kwekers zo hun best hebben gedaan om hangende (‘Roter Regen’) en klimmende (‘Bakker’s Kingsize’) Aardbeienplantjes te kweken is dit zelfs mogelijk voor wie slechts in het bezit is van een klein balkon.

Populaire Aardbeien soorten
We hebben voor uw gemak onderstaand een lijst gemaakt met Aardbeiensoorten uitgesplitst op oogstmaand.

Vroege Aardbeienrassen

Fragaria ananassa ‘Delecta’: Een van de vroegste soorten, de groeikracht valt in het voorjaar meteen op. Een gezonde bladgroei resulteert in een vroege vruchtzetting van vrij grote vruchten met een goede geur en smaak. Onder een tunneltje of kasje is de oogst al begin april! Ziektebestendig.

Fragaria ananassa ‘Gorella’: Opvallende zeer grote vruchten van 15 tot 20g. De planten zijn goed ziekteresistent, groeien krachtig en zijn productief. De vruchten zijn stevig, sappig, aromatisch en niet zuur, lichtrode inwendige kleur.

Fragaria ananassa ‘Gariguette’: Dit vroege ras geeft vrij langwerpige, helderrode vruchten. Ze beginnen al half mei te dragen en zijn onder glas te vervroegen. Geurende vruchten, zoet, sappig en zacht vruchtvlees.

Fragaria ananassa ‘Elvira’: Deze veel gebruikte variëteit is vroeg en kan nog meer vervroegd worden onder (koud) glas. Erg geliefd vanwege de hoge opbrengst, de prachtige (bruin)rode kleur, de stevige vruchten en de goede smaak (met matig sterk aroma). Teel ze op ruggen, dat houdt de wortels langer gezond.

Middelvroege Aardbeienrassen

Fragaria ananassa ‘Généreuse des Combrailles’: Misschien wel de beste Aardbei die er te verkrijgen is. De vruchten kunnen zeer groot worden tot maar liefst 26 gram! Zonder aan smaak in te leveren.

Fragaria ananassa ‘Korona’: Dit jonge soort wordt tevens professionele kwekers gekweekt . De voornaamste reden is de zeer grote oogst. Dat de vruchten daarbij iets kwetsbaarder zijn neemt men voor lief en is voor een hobbyist al helemaal onbelangrijk. De vruchten zijn groot, kegelvormig en opvallend donkerrood van kleur. Zelfs de smaak doet geheel mee: sappig, zoet en sterk aromatisch.

Late Aardbeienrassen

Fragaria ananassa ‘Frau Mieze Schindler’: Deze Aardbei is een stuk later dan menig andere aardbei en draagt mooie middelgrote, dieprode vruchten die stevig en goed van smaak zijn. Kleine kanttekening, de plant geeft vrij weinig vruchten in een korte periode.

Fragaria ananassa ‘Mr. Mes’: Een van de meest succesvolle aardbeien met middelgrote vruchten. Voldoende zoet maar met een ondeugend zuur tintje. De planten groeien zeer gezond en zwaar, de vruchten worden hoog gedragen: gemakkelijk oogstbaar!

Doordragende Aardbeienrassen

Fragaria ananassa ‘Malling Pearl’: Een hele goede vrij nieuwe doordragende Aardbei.. De opbrengst is goed verspreid, de vruchten zijn groot en smaken goed. Voor de professional: een goede balans tussen stevigheid, zoetheid en aroma. Niet erg gevoelig voor meeldauw.

Fragaria ananassa ‘Malling Pearl’: Een hele goede vrij nieuwe doordragende Aardbei.. De opbrengst is goed verspreid, de vruchten zijn groot en smaken goed. Voor de professional: een goede balans tussen stevigheid, zoetheid en aroma. Niet erg gevoelig voor meeldauw.