Heesters

De Fremontodendron californicum met als Nederlandse naam Flanelstruik is een niet alledaagse bladhoudende heester die erg rijk kan bloeien. De Fremontodendron komt oorspronkelijk uit Californië en Mexico en groeit daar gewoon in de bermen. In Nederland wordt de Fremontodendron meestal als kuipplant gebruikt omdat de plant in ons klimaat niet winterhard genoeg zou zijn. In de winter kan je de Fremontodendron dan ook het beste in een goed geventileerde ruimte met een temperatuur van ongeveer 5°C zetten. Toch heb ik deze bijzondere plant bij twee van mijn klanten in de volle grond op een warme beschutte plek aangeplant en deze hebben tot nu toe de Nederlandse winters overleeft. Misschien dat we door de klimaatverandering wat meer kunnen gaan genieten van dit soort planten. De citroengele tot felgele grote bloemen bloeien in Nederland en België vanaf ongeveer eind mei tot en met augustus en trekken hommels aan. Toch is de bloeitijd niet helemaal exact op te geven daar de plant in het land van herkomst bijna het hele jaar door bloemen zal geven. Het is dus mogelijk dat de Fremontodendron bij een hele hete Nederlandse zomer vele malen langer zal bloeien dan ik hierboven heb opgegeven. Zet de Fremontodendron op een plaats in de volle zon het liefst tegen een warme muur waar je hem ook prima als leiplant tegen op kan binden. In Nederland is de maximale hoogte ongeveer 300cm.

Vermeerderen
Hoewel de Fremontodendron niet de makkelijkste plant is om te vermeerderen kan je de plant stekken middels een zomerstek of vermeerderen uit zaad wat helaas maar moeilijk verkrijgbaar is.

Het blad van de Fremontodendron lijkt op het blad van de Vijg en is bezet met roestbruine haartjes. Bij aanraking van het blad kan er een allergische reactie optreden. Trek daarom voor de zekerheid altijd handschoenen aan als je de plant wil aanraken.