De Garrya elliptica is een vrij onbekende bladhoudende heester die in Nederland en België na vele jaren een hoogte kan bereiken van ongeveer 450cm. Er zijn hogere Carrya soorten die van oorsprong voorkomen in het westen van de Verenigde Staten, Jamaica, Cuba en Mexico maar deze zijn in het Nederlandse en Belgische klimaat niet winterhard genoeg om te kunnen overleven. Het dikke leerachtige grijsgroene, aan de randen gegolfd, blad is langwerpig en aan de bovenkant donkergroen. De onderkant van de bladeren is in het begin wollig behaard en later lichtgroen. Ook de takken verkleuren naarmate ze ouder worden. De jonge scheuten zijn roodbruin die langzaam maar zeker naar grijs verkleuren. De Garrya elliptica bloeit vanaf januari tot en met februari met hangende katjes waarin vele groenbruine bloemetjes staan. Mannelijke katjes hebben een lengte van ongeveer 15 tot 17 cm en de vrouwelijke 8 tot 12cm. De Garrya elliptica is tweehuizig. De besachtige vruchten zijn roodbruin maar zullen we in ons klimaat niet snel te zien krijgen.
De Garrya is zeer geschikt om zich tegen een zonnige kale muur of schutting aan te laten leiden
Standplaats
De Garrya is uitstekend te gebruiken in de wat kleinere tuinen. Plant de Garrya als solitair op een goed doorlatende humusrijke grond
Snoeien
Garrya laat snoei goed toe. Pas indien nodig verjongingssnoei toe in maart.
Vermeerderen
Het vermeerderen van de Garrya elliptica is toch wel een klus voor de gevorderde onder ons. De meeste kans van slagen heb je door een zomerstek te nemen maar je dient wel een engelengeduld te hebben daar het zeer lang kan duren voor de stekken wortel schieten.
Combineren met
- Hamamelis
- Rhododendrons
- Viburnum bodnatense