De Gaultheria met de Nederlandse naam Bergthee brengt heel wat ter weeg zo rond de kerstdagen. Men is de laatste jaren dol op de Gaultheria die rond de tijd van de feestdagen vol zit met felrode bessen. Tuincentra, bloemenwinkels en zelfs bouwmarkten en supermarkten staan dan enkele weken afgeladen vol met de Gaultheria die met tientallen stuks per klant de winkels weer verlaten. Het leuke van de Gaultheria is dat deze kleine wintergroene heester een week of 6 tot 8 binnenshuis gehouden kan worden. De Gaultheria verlangt alleen dat u de aarde vochtig houdt en een plekje op de vensterbank met veel licht.
Ook in de tuin is de Gaultheria een leuk winterhard heestertje die in het najaar zijn blad laat kleuren naar purperbruin en tegelijkertijd de bessen laat zien. Deze bessen blijven tot in het voorjaar aan de heester zitten mits de vogels ze niet eerder van de plant gesnoept hebben wat ze overigens pas doen bij hele strenge winters daar de vogels de bessen niet erg lekker schijnen te vinden. Gaultheria is een goede bodembedekker die graag in de halfschaduw staat op een zure tot lichtzure grond. Een plaats onder bladverliezende heesters is ideaal. Gaultheria zal niet veel groter worden dan 15 cm hoog en 25cm breed. Vanaf juni tot en met juli begint Gaultheria te bloeien met urnvormige witte bloemen die ook nog eens lekker geurend zijn. Ook het blad van de Gaultheria geurt bij aanraking.
Ook in de geneeskunde is de Gaultheria een veel gebruikte plant. Uit de stevige bladeren wordt wintergroenolie gewonnen wat help tegen de pijn die reuma veroorzaakt. In verschillende medicijnen wordt de smaak van Gaultheria toegevoegd. Als je zelf Gaultheria wilt proeven kan je van de blaadjes thee trekken wat in Azië en Noord Amerika veel gedaan wordt.
Populair soort
Gaultheria shallon: De bloemsierkunst gebruikt buiten de Gaultheria procumbes de Gaultheria shallon veelvuldig. De Gaultheria shallon heeft de Nederlandse naam Appeltjesblad te danken aan de ronde vorm van het blad wat aan de verhoute takken groeit.
Snoeien
Gaultheria behoeft normaal gesproken niet gesnoeid te worden. Indien het om een oud exemplaar gaat die je graag weer ziet met frisgroen blad dan laat de Gaultheria wel een sterke snoei tot op het kale hout toe. Deze voor de Gaultheria ingrijpende snoeibeurt kan je het beste eind maart uitvoeren.
Vermeerderen
Doordat de Gaultheria een bodembedekkende plant is kan je het beste vermeerderen middels scheuren. Stekken middels een zomerstek is ook mogelijk maar de kans van slagen is hier wel lager.
Combineren met
- Skimmia
- Heide
- Viburnum Tinus (Sneeuwbal)
- Pieris (Andromeda)
- Kalmia (Lepelboom)