Aanleg gazon

Er vanuit gaande dat je het grondwerk reeds uitgevoerd hebt (zie artikel aanleg gazon) kan je het gras gaan inzaaien. Een gazon inzaaien kan nagenoeg het gehele jaar door. Natuurlijk ga je niet inzaaien als het vriest of extreem warm weer is en zijn er ideale zaaitijden. De beste tijd om een gazon in te zaaien is van half augustus tot half oktober of van half april tot begin juni. Eventuele nachtvorst brengt geen schade toe aan het pas ingezaaide gazon.

Met de hand of met een strooiwagen:
Gras zaaien kan met de hand of met een strooiwagen gebeuren. Met de hand zaaien vergt enige ervaring. Indien je nog nooit hebt gezaaid kan je het graszaad mengen met scherp zand. Op deze manier heb je een beter overzicht op het strooibeeld. Om zeker te zijn van een juiste verdeling kan je het gazon het beste in twee keer inzaaien. Zaai de tweede keer haaks op de looprichting van de eerste keer. Zaaien kan je het beste op een windstille dag doen. Beter is het om te zaaien met een strooiwagen. Strooiwagens zijn vaak te huur bij de graszaadhandel. Neem indien deze niet te huur is in overweging er een aan te schaffen. Strooiwagens zijn namelijk ook prima geschikt om mest, kalk, grind en zelfs strooizout te strooien.

Het zaad
Normaal gesproken heb je 3 kilo graszaad nodig voor 100M². Afhankelijk van het weer (bodemtemperatuur) en de vochtigheid ontkiemd graszaad na ongeveer twee weken. Indien er tussen de graszaden ook onkruidzaden ontkiemen hoef je deze niet te verwijderen. Na enkele maaibeurten zullen alle één jarige onkruiden vanzelf afsterven.

In harken:
Na het zaaien dien je het graszaad nog lichtjes in te harken. Het beste doe je dit met een hooihark. Zorg ervoor dat het zaad ongeveer 1 à 2 cm diep ingeharkt wordt. Let goed op dat je tijdens het harken het zaad niet op hopen harkt. Na het in harken van het graszaad met een lichte grasroller de grond aandrukken. Dit om een goed contact tussen zaad en grond te verkrijgen.

Maaien na het zaaien:
Voordat je de eerste keer het ingezaaide gazon gaat maaien dien je deze enkele dagen daarvoor met een rol aan te drukken. Dit om de wortels van het gazon vast te zetten. De eerste keer maaien dient te gebeuren als het gras ongeveer 6 tot 8 cm lang is. Stel de machine af op een hoogte van ongeveer 4 cm.