Gazon onderhoud

Het maaien van een gazon dient ten minste éénmaal per week uitgevoerd te worden in de periode van half maart tot half oktober e.e.a. afhankelijk van de weersomstandigheden en conditie van het gazon. Dit komt neer op ongeveer 28 maaibeurten per jaar. De beste machine om het gazon te maaien is een kooimaaier. De reden dat een kooimaaier beter is dan een cirkelmaaier is dat een kooimaaier het gras met een messenkooi, die langs een vast ondermes draait, afknipt. Een cirkelmaaier bestaat uit slechts één mes die aan de uiteinden geslepen is. Doordat dit mes hard ronddraait wordt het gras afgeslagen. Dit geeft een veel minder mooi maaibeeld en het gras heeft langer nodig zich te herstellen na een maaibeurt. Een kooimaaier kennen we vooral van de handgeduwde variant die op kleine gazons prima te gebruiken is. Komen we bij de elektrische of gemotoriseerde grasmachines dan zijn het vaak de cirkelmaaiers die het beste verkocht worden. Dit lijkt vreemd maar de reden is simpel. Een kooimaaier is vele malen duurder dan een cirkelmaaier. Buiten de prijs van een kooimaaier is er nog een niet onbelangrijk nadeel. Een kooimaaier heeft erg veel moeite met het afmaaien van stengels waardoor er vooral in mei en juni op tijd gemaaid dient te worden.

gazon_maaien_grasmaaien_0001-1

Creatief maaien
Veel klanten waar wij het vaste tuinonderhoud verzorgen vinden het mooi als wij het gras in banen maaien. De lichte en donkere banen ontstaan doordat de machine het gras in een richting maait. Onderstaand een overzicht hoe een goed maaipatroon er uit kan zien.

gazon_maaien_grasmaaien_0002-1

Wie rechte banen te saai vindt kan eens proberen om blokjes, ruitjes of iets anders creatiefs te maaien. Onderstaand alvast een voorbeeld.

gazon_maaien_grasmaaien_0003-1

wil je de tuin dieper laten lijken, maai dan haaks op de woning. Doordat je vanuit de woning met de banen mee kijkt lijkt de tuin dieper.

Gras opvangen of laten liggen (mulchen)
Er is nogal wat verwarring of het gras maaisel opgevangen en afgevoerd dient te worden of dat je het op het gazon kan laten liggen. Het laten liggen van het afgemaaide gras noemen we mulchen. Mulchen kan alleen indien het gras droog is tijdens het maaien en als de lengte van het maaisel zeer beperkt blijft. Indien het gras nat is zullen er proppen maaisel op het gazon blijven liggen die makkelijk kunnen gaan rotten. Er zijn tegenwoordig speciale grasmachines in de handel met een mulchfunktie. Het afgemaaide gras wordt dan door een soort hakselaar zeer fijn geslagen en vervolgens gelijkmatig over het gazon uitgeworpen. De voordelen van mulchen zijn dat je tijdens iedere maaibeurt het gazon op een geheel natuurlijke manier bemest en je het afgemaaide gras niet hoeft af te voeren wat vooral bij grote gazons veel werk scheelt. Buiten het feit dat mulchen op natte gazons niet kan worden toegepast is er nog een belangrijk nadeel waar ik bijna niemand over hoor. Door mulchen zullen eventuele bladeren die op uw gazon liggen een verkeerde bemesting aan het gazon kunnen geven. Kortom er zitten dus nogal wat risico’s aan het mulchen vandaar dat ik persoonlijk altijd het gras afvang.