Aanleg gazon

Graszoden of graszaad
Ik neem aan dat je al weet of je het nieuwe gazon gaat aanleggen met graszoden of graszaad. Indien de keuze graszoden betreft kan je nog kiezen uit speelgazon of siergazon. Het moge duidelijk zijn dat een speelgazon beter geschikt is voor een tuin waar kinderen spelen dan een sier gazon. Indien de keuze graszaad betreft heb je zeer veel keuze in het mengsel. Natuurlijk kan je ook hier kiezen voor een speel- of siergazon maar er zijn nog meer mogelijkheden. Vraag je graszaadleverancier naar de mogelijkheden.

Graszoden leggen
Nadat de grondbewerking helemaal klaar is kan je de graszoden gaan bestellen. Doe dit niet eerder daar de houdbaarheid van graszoden zeer beperkt is en bij een onverhoopte tegenslag in het grondwerk je dode of mindere kwaliteit graszoden hebt. Graszoden worden normaal gesproken op rollen van 1 M² gras geleverd. Voor grote gazonnen, vanaf 1500 M², kan je ook big–slabs bestellen. Graszoden dienen binnen 24 uur na levering uitgerold te zijn. Graszoden kunnen het gehele jaar door besteld worden behalve als het vriest of extreem heet is. Leg de graszoden indien deze niet direct verwerkt worden in een plek in de schaduw om uitdroging te voorkomen. Het uitrollen van de graszoden is een vrij eenvoudige klus. De beste manier is om de graszoden langs de buitenste rand van het nieuwe gazon uit te rollen. Zorg er wel voor dat de grond vochtig is. Nu de buitenranden van het gazon liggen kan je het midden van het nieuwe gazon leggen. Leg de graszoden strak tegen elkaar. Voorkom het gebruik van kleine stukjes graszoden dit omdat kleine stukjes makkelijk uitdrogen. Na het leggen van de graszoden dienen deze aangedrukt te worden om een goed contact met de ondergrond te verkrijgen. Gebruik hiervoor een grasstamper of rol die te huur is bij de graszodenleverancier. Het op maat maken van de graszoden doe je met een (oude) heggenschaar of mes.

Na het leggen van graszoden:
Na het leggen van graszoden is het zaak deze continu vochtig te houden net zolang totdat de graszoden gehecht zijn aan de grond. Afhankelijk van de weersomstandigheden duurt dit 2 tot max. 6 weken. Bemesten is het eerste groeiseizoen niet nodig daar er voldoende meststoffen in de zoden aanwezig zijn. Maaien kan je indien nodig voorzichtig doen. De ideale maaihoogte bedraagt 4 cm voor een speelgazon en 3 cm voor een siergazon.

Verschil tussen speelgazon en siergazon
De meeste graszodenkwekers leveren speelgazon en siergazon. Het verschil zit hem in het mengsel wat ze gebruiken. Door verschillende grassoorten te mengen krijg je een gazon met de beste eigenschappen voor het gewenste gebruik. In een mengsel speelgazon zijn grassoorten gebruikt die sterker zijn dan in een siergazon mengsel.

Speelgazon
Het gazon waar onbeperkt op gelopen en gespeeld kan worden? Deze zin ben ik een aantal keren op internet tegengekomen en is volstrekte onzin tenzij het kunstgras betreft. Ook een speelgazon heeft tijd nodig zich te herstellen na een potje voetbal.

Een veel gebruikt mengsel voor een speelgazon is: 
• 50% Roodzwenkgras
• 30% Veldbeemdgras
• 20% Engels Raaigras

Siergazon
Een siergazon is ten opzichte van een speelgazon, zoals de naam al doet vermoeden, veel mooier. Dit komt doordat de gebruikte grassoorten mooier van kleur zijn en een fijner blad hebben. Een siergazon heeft meer onderhoud nodig dan een speelgazon en het belopen van een siergazon dient beperkt te worden. Een potje voetbal of honden op een siergazon is uit den boze.

Een veel gebruikt mengsel voor een siergazon is:
• 30% fijn Roodzwenkgras
• 50% gewoon Roodzwenkgras
• 20% Veldbeemdgras

Indien je speciale wensen aan een gazon stelt, zoals een schaduwrijke of juist zonnige tuin, kan je het beste zaaien. Graszodenkwekers leveren over het algemeen enkel speel of siergazon terwijl graszaad in meerdere mengsels te verkrijgen is.